Hogyan lehet élénkíteni Baranya gazdaságát?

Gazdasági fórumot tartottak szerdán este Pécsett, a résztvevők a megye gazdasági kérdéseit beszélhették meg, illetve Pogátsa Zoltán közgazdász és Nagy Csaba megyei közgyűlési elnök előadását hallgathatták meg.

hirdetés

Szerdán este a Sikeres helyek – helyi sikerek üzleti klub rendezvényén Fekete Attila, a klub házigazdája, az Opel Penthe ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, cégvezetőket, a kamara és az egyetem képviselőit. Mint mondta, ez a klub kiváló lehetőség arra, hogy eszmét cseréljenek, hiszen a gazdasági kihívásokhoz is könnyebb alkalmazkodni, ha azt közösen teszik.

A fórumon Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke ismertette, mennyi uniós forrás érkezik a megyébe. Kiemelte, a 38 milliárdos megyei TOP-pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani. Nagy Csaba elmondta, ezen felül Pécs 32 milliárdos összeget kap, s összehasonlításképpen bemutatta, Kaposvár 14,75 milliárd, míg Szekszárd 6,86 milliárdot költhet el. Ugyancsak ismertette a Modern Városok Program helyi elemeit, mely viszont nem uniós, hanem hazai forrásból származik. Nagy Csaba hangsúlyozta, a gazdaságélénkítésben fontos szerepe lesz az M6-os és az M60-as gyorsforgalmi út továbbfejlesztésének, a tervezett mohácsi Duna-hídnak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a térség számára létfontosságú lenne még több déli határátkelő pont nyitása, hiszen míg nyugaton 2-4 kilométerenként vannak ilyenek, Horvátország felé 55 kilométerenként.

– Ha Budapest alatt lenne egy ilyen fal, ami elvágja a gazdaságot, valószínűleg a főváros sem lenne ilyen helyzetben – fogalmazott Nagy Csaba.

Új határátkelőkre volna szükség

Pogátsa Zoltán közgazdász előadásában először leszögezte, hogy abban nincs vita, hogy a 2010 utáni magyar kormányzat stabilizálta a gazdaságot, míg 2008-2009 között csődhelyzet fenyegetett, és IMF-hitel tartotta életben az országot. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, az uniós források hatalmas mértékű beáramlása nélkül a GDP alacsonyabb lenne, mint 2008-ban. A kormányzat 2010 előtt viszont képtelen volt érdemben felhasználni az uniós forrásokat, ellenben most a térség országai között itt a legnagyobb a felhasznált összegek aránya. Viszont a gazdaság szerkezete nem változott. A közgazdász a most bejelentett béremeléseket kifejezetten jónak tartja, jelentős gazdasági élénkítést jelenthetnek.

Szó esett az elvándorlásról is, Pogátsa Zoltán közölte, nem tartja reálisnak az ellenzéki pártok félmilliós becslését, meglátása szerint 180 ezer magyar dolgozhat, élhet külföldön – arányaiban sok kelet-európai országban nagyobb ez az érték.

A közgazdász szót ejtett a közmunkáról is, amelyről összességében úgy fogalmazott, nem tartja jónak, véleménye szerint meg kellene szüntetni, és a képzésekre kellene a forrásokat fordítani. Nagy Csaba megyei közgyűlési elnök viszont leszögezte, csak személyre szabott, mentorált képzéssel, a közlekedés javításával lehetne érdemben a helyi rendszeren javítani.

Pécs felfelé húzza a megye gazdaságát

Szó esett a megye gazdaságáról is, Pogátsa Zoltán úgy fogalmazott, Baranya nem a legszegényebb része az országnak, munkanélküliségi adatokban a középmezőnyben van, viszont magas a közmunkások aránya. Nagy Csaba közgyűlési elnök ezt úgy árnyalta: Pécs egyértelműen felfelé húzza a megyét, itt a cégvezetők többsége már munkaerő-hiányról panaszkodik, míg például Sellye térségében az állástalanság a gond.