Hogyan nullázhatjuk le a villanyszámlát?

Egyre több helyen látunk házakra telepített napelemeket a városban, biztatóan nő a számuk. Jó jel, hogy sokan választják a megújuló energiaforrást a hagyományossal szemben, egyre többen használják a Nap erejét. Annak ellenére, hogy a telepítés költsége nem pár forintos tétel, hamar behozza az árát.

hirdetés

Már nem csupán a gigantikus napelemparkokban hasznosítják a Nap erejét és energiáját, a városban járva több családi házon is ott díszelegnek a napelemek. Ösztönözve a lakosságot ezek használatára, egyre több az állami támogatás és pályázat a magánszemélyek számára.

Petre András, az EU-Solar Zrt. vezetője elmondta, sok tényezőtől függ az, hogy mennyibe kerül egy olyan napelemes rendszer, mely képes teljes egészében lenullázni a villanyszámlát. Egy rendszer teljesítményét befolyásolhatja többek között a tető dőlésszöge és tájolása is. Ezeket az adatokat nagyon fontos figyelembe venni, ha a maximumot szeretnénk kihozni napelemrendszerünk teljesítményéből.

A tüskésréti napelempark Pécsett

A tapasztalt cégek számára nem kell előzetes felmérés ahhoz, hogy a végleges árral szinte teljes mértékig megegyező ajánlatot adjanak az érdeklődők számára. Ennek köszönhetően ma már bárki pár perc alatt megtudhatja azt, hogy mennyibe kerülne egy, a számára ideális napelemes rendszer.

– Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyi idő alatt térül meg egy ilyen beruházás. Természetesen ez is több tényezőtől függ, például attól, hogy milyen pénzügyi konstrukcióban vásároltuk meg a rendszerünket. Általánosságban viszont elmondhatjuk, hogy 8-10 éves megtérüléssel már nyugodtan számolhatunk – mondta.

Érdemes olyan házra is napelemes rendszert telepíteni, melyet nemsokára eladnánk, hiszen egy napelemes tető ugyan megdobja a vételárat, de csábítóbb és kelendőbb.

– Időnként jelentős támogatások és pályázatok is megjelennek, melyek segítik a napelemes rendszerek telepítését. Viszont magánszemélyként csak ezekre alapozni kockázatos, mert kiírásuk és elbírálásuk sok esetben hónapokat, sőt éveket is csúszhat – vélekedett a szakember.

A családi házakon is egyre több a napelem

Ha magánszemélyként állami támogatással szeretnénk napelemes rendszert telepíteni, van egy lehetőség, a Lakás Takarék Pénztár (LTP), ami egy kedvező feltételekkel és harminc százalékos állami támogatással járó hitel. A törlesztőrészlet a volt áramszámla értéke körül mozog, úgy, hogy magával a számlával közben nem kell számolni a beüzemelt napelemek miatt. Ezt érdemes lehet kipróbálni.

A szakember elmondta, óriási problémát jelent, hogy sokszor hozzá nem értő, nem erre specializálódott cégek telepítik fel a napelemeket. A magáról ezt hirdető társaságok tíz százaléka tudja helyesen felszerelni őket. A rossz minőségű szerelés eredménye, hogy körülbelül három év alatt felére csökkenhet a napelem „teljesítőképessége”. Ez a jelenség sajnos egyre gyakrabban előfordul a lakosság körében.

Végül elmondta, vannak olyan kalkulátorok, melyek alapján könnyen kiszámolható, mennyit kellene a napelemek telepítésére áldozni.