Borzalom testközelből

A pécsi vasútállomásra érkezett az Élet Menete Alapítvány Holokauszt Vándorkiállítása, mely 2007 óta járja az országot. Az utazó múzeum egy héten át lesz látogatható.

hirdetés

A vándorkiállítás, mely 2007 óta járja az országot, egy-egy hétre különböző településeken áll meg. Pécs a 62. város, ahol megtekinthető a vándormúzeum, amit az elmúlt hét év során több mint 110 ezer látogató látott már.

holokauszt vagon kiállítás2

– Pécsre éppen hetven évvel a vészkorszak után kerül sor a kiállításra, melynek helyszíne azért különleges, mert a 1944 júliusában a pécsi vasútállomás vágányairól gördültek ki azok a szerelvények, melyekkel zsidókat hurcoltak el, akiknek csak töredéke tért vissza – fogalmazott Páva Zsolt polgármester a pénteki megnyitón.

holokauszt vagon kiállítás4

Az állomáson jó ideje már egy pécsi polgárok által állított emlékmű is felidézi a hetven évvel ezelőtti borzalmakat.

A polgármester beszédében kiemelte a szabadság fontosságát, ami nélkül nincs élet, nincs demokrácia egy országban. – Akikre most emlékezünk, a szabadság korlátozása miatt vesztették életüket – hangsúlyozta.

holokauszt vagon kiállítás1

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy zsidóként sokat foglalkozott ennek a borzalmas időszaknak a történetével. Úgy vélte, minden megismert visszaemlékezés egyik legnehezebb része a hazaérkezés, a visszatérés.

Forgács János a holokauszt túlélője az átélt szörnyűségekről mesélt. Ő négy hónapot töltött Birkenauban, ugyanennyit Auschwitzban és még néhány hónapot Dachauban is. Gödöllőről hurcolták el, 1945-ben, számos megpróbáltatás után egyedüliként tért vissza a városba, szüleiről soha többet nem hallott.

holokauszt vagon kiállítás3

– A szenvedés borzalmas tud lenni egy olyan korban, mikor az emberek kivetkőznek önmagukból – hangsúlyozta Schönberger András pécsi főrabbi, aki hozzátette: zsidó embertársaik töredéke élte csak túl a haláltáborok szörnyűségét.

holokauszt vagon kiállítás5

Az ingyenes vándorkiállítás egy héten át, március 21-ig tekinthető meg a pécsi vasútállomáson, ahol az elhurcolt zsidók bőröndjei, kevés holmijuk látható. Installációkkal és fotókkal mutatják be a borzalmakat, melyeket Radnóti idézetekkel tesznek emberközelibbé. A vagonban színes lábnyomokkal emlékeznek gyerekekre, felnőttekre, akik napokon át összezsúfolva utaztak a végállomás felé. A tervek szerint a vagont pécsi diákok százai keresik majd fel rendkívüli osztályfőnöki óra, történelemóra keretében.

Hirdetés