Borzalom testközelből

A pécsi vasútállomásra érkezett az Élet Menete Alapítvány Holokauszt Vándorkiállítása, mely 2007 óta járja az országot. Az utazó múzeum egy héten át lesz látogatható.

A vándorkiállítás, mely 2007 óta járja az országot, egy-egy hétre különböző településeken áll meg. Pécs a 62. város, ahol megtekinthető a vándormúzeum, amit az elmúlt hét év során több mint 110 ezer látogató látott már.

holokauszt vagon kiállítás2

– Pécsre éppen hetven évvel a vészkorszak után kerül sor a kiállításra, melynek helyszíne azért különleges, mert a 1944 júliusában a pécsi vasútállomás vágányairól gördültek ki azok a szerelvények, melyekkel zsidókat hurcoltak el, akiknek csak töredéke tért vissza – fogalmazott Páva Zsolt polgármester a pénteki megnyitón.

holokauszt vagon kiállítás4

Az állomáson jó ideje már egy pécsi polgárok által állított emlékmű is felidézi a hetven évvel ezelőtti borzalmakat.

A polgármester beszédében kiemelte a szabadság fontosságát, ami nélkül nincs élet, nincs demokrácia egy országban. – Akikre most emlékezünk, a szabadság korlátozása miatt vesztették életüket – hangsúlyozta.

holokauszt vagon kiállítás1

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy zsidóként sokat foglalkozott ennek a borzalmas időszaknak a történetével. Úgy vélte, minden megismert visszaemlékezés egyik legnehezebb része a hazaérkezés, a visszatérés.

Forgács János a holokauszt túlélője az átélt szörnyűségekről mesélt. Ő négy hónapot töltött Birkenauban, ugyanennyit Auschwitzban és még néhány hónapot Dachauban is. Gödöllőről hurcolták el, 1945-ben, számos megpróbáltatás után egyedüliként tért vissza a városba, szüleiről soha többet nem hallott.

holokauszt vagon kiállítás3

– A szenvedés borzalmas tud lenni egy olyan korban, mikor az emberek kivetkőznek önmagukból – hangsúlyozta Schönberger András pécsi főrabbi, aki hozzátette: zsidó embertársaik töredéke élte csak túl a haláltáborok szörnyűségét.

holokauszt vagon kiállítás5

Az ingyenes vándorkiállítás egy héten át, március 21-ig tekinthető meg a pécsi vasútállomáson, ahol az elhurcolt zsidók bőröndjei, kevés holmijuk látható. Installációkkal és fotókkal mutatják be a borzalmakat, melyeket Radnóti idézetekkel tesznek emberközelibbé. A vagonban színes lábnyomokkal emlékeznek gyerekekre, felnőttekre, akik napokon át összezsúfolva utaztak a végállomás felé. A tervek szerint a vagont pécsi diákok százai keresik majd fel rendkívüli osztályfőnöki óra, történelemóra keretében.

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Akik “Palesztina” mellett kardoskodnak általában fogalmuk sincs ,hogy mi a valódi helyzet ott! Vegyék a fáradságot és nézzenek utána a valós történelmi tényeknek ne dőljenek be a neten keringő mindenféle elferdített “ténynek”!Ott nem éppen Izrael próbálja eltörölni az arab lakosságot aki néhány évtizede Palesztinnak hívatja magát hanem fordítva!Érdekes az az Izraeli állampolgárságú araboknak eszük ágában sincs Palesztinához csatlakozni és fel is háborodtak amikor szóba jött egy földcsere program!Izrael nem nagyon foglalkozna velük ha megelégednének azzal amit kaptak de nekik egész Izrael kell és kellett volna az 1947 es rendezési terv idején is! Akik kiállnak melléjük arra gondoltak már ,hogy a Zsidókank ugyanannyi joga van ott élni mint az araboknak sőt történelmileg minden a zsidókat köti oda!Bár előítéletekkel ezt nehéz elismerni!

  2. Hova lettek a hozzászólások ? Igazán felrakhatnátok cikkeket , hogy mi folyik évtizedek óta Palesztinában . Az az igazi népirtás a mai napig .

  3. AZ EMBERTELENSÉG EMLÉKEIT BEMUTATÓ VÁNDORKIÁLLÍTÁS HASZNOS LEHET AZ IFJUSÁG TÖRTÉNETEMLÉKEZETI NEVELÉSÉNEK FOLYAMATÁBAN, DE NEM ELÉGSÉGES A NAPONTA MEGMUTATKOZÓ ANTISZEMITIZMUS ELLENI HARCBAN !
    MINDEN /HÁBORÚ UTÁN MEGSZÜLETETT ÉS FELNEVELKEDETT/ GENERÁCIÓ SZÁMÁRA /ÚGY TŰNIK !!!/ RENDSZERESSEN VISSZA-VISSZA KELL TÉRNI ERRE AZ ÖRDÖGI TÉMÁRA ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A CSALÁDI NEVELÉS IS SEGÍTSE
    ÉS SEGÍTHESSE A LEGFIATALABB GENERÁCIÓK HUMANISTA NEVELÉSÉT.
    SAJNOS, AMÍG ÁZ ÁLLAM NEM ,LÉP FEL HATÁROZOTTAN AZ ÚJNÁCI SZERVEZKEDÉS ÉS GONDOLATOK ELLEN, ADDIG AZ ANTSZEMITIZMUS ELLENI KÜZDELEM IS NEHEZEBB !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.