Ötször annyian akarják

A tavalyi év azonos időszakához képest ötszörösére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma.  A városban egy csomó helyen már dolgoznak a munkagépek. 

hirdetés

Egyre több belvárosi telken látni építési munkálatokat, sok vállalkozás gründol új lakásokat Pécsen. A belvárosban több helyen a munkák, a Pátria mellett, az egykori tűzoltólaktanya mögött épül százlakásos társasház, de folyik a meló a Váradi Antal utcában is, az Apolló mozi melletti Gábor utcában nemrég bombáztak le egy régi családi házat, de a Zrínyi utcában is hamarosan megkezdődik egy kisebb társasház építése. Nem csupán a belvárosban látható mozgolódás, a Szigeti úton is dolgoznak a szakik.

 

építkezés, pannónia szálló, hl02
Pörög a munka az egykori tűzoltólaktanya mögötti építkezésen

– 2015 júniusáig Pécsen összesen 26 lakás építésére adtak ki építési engedélyt. Az idei első félévben a kiadott építési engedélyek, illetve az egyszerű bejelentések száma több mint ötszörösére nőtt és elérte a 140-et – közölte Székely Gáborné, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakásstatisztikai osztályának vezetője.

építkezés, appoló mozi mögött, hl2
A Gábor utcában sem tétlenkednek

Az építtetők arra számítanak, hogy a PTE által kitűzött céllal, a külföldi hallgatók létszámának megduplázásával megnő a kereslet az új építésű lakások iránt.

A szakember szerint a fellendülés valószínűleg legfőképp az elmúlt időszak lakáspiaci intézkedéseinek eredménye. A kormány tavaly év végén döntött úgy, hogy felpörgeti az újlakás-piacot. Ezen lépések közé tartozik például, hogy az újonnan vásárolt lakások esetében négy éven át 5 százalékra csökken a 27 százalékos áfakulcs.

Sokat nyom latba a kedvezőbb feltételekkel igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint az is, hogy enyhültek a különböző támogatások igénybevételének feltételei: új lakás vásárlásakor nem kell magasabb energia-hatékonysági mutatóval rendelkeznie az új otthonnak, mint a régebbinek, eltörölték az új lakás nagyságának felső értékhatárát, magasabb életkorig vállalhatunk gyermeket.