Hoppá! Több ezren bukhatják a tettyés szerződéseket

Kieshetnek a Tettye Forrásház Zrt. rendszeréből azok a felhasználók, akik nem intézik el még idén mellékvízmérőjük cseréjét vagy szakszerű hitelesítését. Az év utolsó két hetében érdemes elintézni ezeket a fontos ügyeket, ugyanis a késlekedők miatt mások is pórul járhatnak.

hirdetés

Idén szilveszterkor valami véget ér. Nem csupán a 2015-ös esztendőnek mondhatunk búcsút ugyanis, hanem 9000 pécsi mellékvízmérő hitelességének is. A Tettye Forrásház Zrt. ugyan az év során többször is felhívta a pécsiek figyelmét arra, hogy eljön ez az idő – még a számlák hátoldalán is olvasható volt a figyelmeztetés –, mégis akadt 1200 olyan mellékvízmérő-birtokos, akik többszöri értesítés ellenére sem intézkedtek, nem cserélték le vagy épp nem hitelesítették új mérőiket.

Megértek a cserére
Megértek a cserére

Márpedig a „lejárt szavatosságú” egyéni mellékvízmérők nyolcévenkénti cseréje vagy hitelesítése törvényben előírt kötelesség. A probléma az, hogy a renitens felhasználók szerződése egy friss, december 10-én életbe lépett jogszabály-módosítás következtében 2016-tól automatikusan megszűnik. Tehát azok, akik a mellékvízmérők cseréjét vagy a szakszerűségi vizsgálatát elmulasztották, „kiesnek” a Tettye Forrásház rendszeréből.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, mindezzel nem csupán a kizárt ügyfél járhat igazán pórul, mert az egy-két egyéni mulasztás levét akár az egész lakóközösség is megihatja. Attól függően, hogy egy adott társasház milyen elszámolási módban állapodott meg a szolgáltatóval, egy-egy lakó ilyen kiesése hatással lehet a társasházi számla rendezésére. Ha tehát valaki nem cserélteti ki, nem hitelesíti mellékvízmérőjét, annak költségeit a ház többi lakójára terhelhetik.

Mások fizethetnek a késlekedésekért
Mások fizethetnek a késlekedésekért

A lakásszövetkezet elnöke hozzátette, hogy az ilyen problémák elkerülése érdekében nem tudnak már mit tenni, azon túl, hogy a lakóközösségek és a lakástulajdonosok felhívják az ellenszegülők figyelmét arra, hogy időben fizessék ki saját órájuk cseréjét vagy hitelesítését. Aki viszont nem akar fizetni, azt sehogy sem tudják arra kötelezni.

Idő pedig még juthat a mellékvízmérők cseréjére vagy hitelesítésére, noha nem sok. Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház sajtóreferense elmondta, hogy az évből két hét még rendelkezésre áll, vagyis ha december 31-ig az érintett ügyfelek írásban kérik a Tettye Forrásháztól a lejárt mérő cseréjét (vagy ha nem a szolgáltatóval végeztették a szerelést, akkor a mérő szakszerűségi vizsgálatát), szerződésük továbbra is érvényben maradhat.

Azoknak viszont, akik az utolsó pillanatra hagyják ezeket a fontos elintéznivalókat, feltehetően várniuk kell majd, nem biztos ugyanis, hogy a Tettye Forrásház szakemberei januárban minden késve intézkedő pécsi mellékvízmérőjének cseréjét vagy hitelesítését el tudják végezni. Amíg pedig nem rendeződik az ügyük, átalánydíjat kell majd fizetniük.