Hoppál: “mérgezik az életünket”

Az idősekre építkezünk

Elkeserítő, hogy ma sokan Fásy Ádámot és Győzikét ismerik és szeretik, miközben az igazi értéket képviselő kulturális műhelyek apránként elvesztik a nézőket – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Kodály Központban rendezett zenei nevelésről szóló konferencia megnyitóján.

hirdetés

A pécsi Kodály Központ adott helyet a hazai zenei nevelés helyzetével és problémáival foglalkozó konferenciának május 6-án. A Pannon Filharmonikusok és a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének közös szervezésében megrendezett szimpóziumon előadások, beszélgetések és viták formájában érintettek olyan témákat, mint például a tehetséggondozás, a zeneoktatás, a zene és a színház kapcsolata. A konferencia célja az volt, hogy a szakemberek együtt találják meg azokat a módszereket és megoldási lehetőségeket, melyek segítségével az oktatás erősítheti a minőségi kultúrafogyasztás iránti vágy és attitűd kialakítását.

A zenei nevelés fontosságáról beszéltek
A zenei nevelés fontosságáról beszéltek

Az esemény megnyitóján Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy Pécs, a kultúra városaként a lehető legkomolyabban veszi a kulturális alapellátás biztosításának eszméjét, azon belül is kiemelt figyelmet fordítanak a zenei nevelésre. A konferencia időzítése ezért is kitűnő – hangsúlyozta –, hiszen a pécsi és az országos zeneoktatás egyik legnagyobb, Kodályhoz méltó alakja, Pécsi Géza, nemrég kapott emléktáblát a városban, valamint szintén a város zenei- és kulturális életének remek példája az is, hogy tavaly hatalmas sikerrel rendezték meg itt az Europa Cantat kórusfesztivált.

"Pécs nem hiába a kultúra városa"
“Pécs nem hiába a kultúra városa”

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitóelőadásában kifejtette, hogy a kulturális alapellátás állami missziójában a szakmai műhelyeknek (intézmények, zenészek, zenekarok) és a kormánynak együtt kell működnie azért, hogy az igazán értékes kultúra újra érdekelje a magyar emberek többségét, hogy a színházi és zenei előadások ne „kongó házzal menjenek”.

"Fásy Ádám mérgezi az életünket"
“Fásy Ádám mérgezi az életünket”

Az értéket képviselő hazai kultúrintézmények, előadók és zenekarok ma a hazai kultúra oázisai – mondta – körülöttük pedig „kulturális sivatagosodás” megy végbe. Annak okát, hogy miért csökken az igény a minőségi kultúrára az államtitkár a kereskedelmi médiában látja, melyben „Fásy Ádám és Győzike mérgezik meg az emberek életét”. Az elkeserítő pedig az – folytatta –, hogy ennek ma Magyarországon sokan örülnek is. Ezzel egy időben a minőségi kultúrára egyre kisebb az igény, és az emberek azt nehezebben is fogadják be. Hoppál szerint a minőségi és a Győzike által képviselt kultúra között ma háború dúl, épp ezért “kérlelhetetlenül meg kell próbálni minden magyar állampolgár számára minőségi kultúrát nyújtani, mert a kultúra felemel és életminőséget javít” – hangsúlyozta.

Kovács Géza, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a zenei nevelés számukra egyet jelent azzal, hogy elérjék: a következő évtizedekben is legyen értő közönségük.