Hoppál Péter erősítene

Az új kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter missziót szeretne indítani, hogy minél több emberhez jusson el a művészet, a kultúra.

hirdetés

– Ön szerint szólhat-e Pécsnek is a kinevezése?

– Igen. Amennyire tudom, a miniszter és a miniszterelnök úr egy karaktert keresett a kulturális tárca élére, ahogy a miniszertúr a mutatáskor fogalmazott, egy  “kultúrembert”. Nekem a művészet a mindennapjaim része, ízig-vérig a kultúrában gyökerező ember vagyok. Ám az is szimbolikus, hogy a bemutatás alkalmával is Pécsről, a kultúra európai fővárosból érkeztem Budapestre.

– Az Ön pozíciójával Pécs és a vidék kulturális szerepe megerősödhet?

– Ezt kiemelt feladatomnak tekintem, de szó sincs egyfajta versenyről Budapest és a vidék között. Az évszázadok során kialakult intézményi rendszer és a művészeti produktumok többsége ma is a fővárosban érhető el. Ez adottság. Ám a kulturális javak minél szélesebb körhöz való eljuttatásában vidéken komoly deficit van, ezen szeretnék változtatni.

– Van már ötlete, miként lehet ezt kivitelezni?

– Idő kell ahhoz, hogy felmérjem a kulturális ágazat adottságait. Azon vagyok, hogy ezt a feladatot is megoldjam. Én egy missziónak tekintem, hogy minél több emberhez jusson el a kultúra. Ma sokan úgy élik le az életüket, hogy nem jutnak hozzá alapvető kulturális értékekhez.

– Milyen miniszteri elvárásokat fogalmazott meg Balog Zoltán?

– Ezek mellett azt kérte, hogy a források elosztásában körültekintően járjak el, a Magyar Művészeti Akadémiának a magaskultúrában betöltött szerepe erősödjön, hiszen az Akadémia a kabinet legfontosabb partnere lesz.

– Ön milyen célt tűzött ki?

– A fentiek mellett a kulturális ipar megerősítése rendkívül fontos, ami alatt a kultúrát támogató, kiszolgáló és segítő mikro- és kisvállalkozásokat, szolgáltatásokat, vagy a kulturális turizmusban érintetteket értem. Arra törekszem, hogy a 2014-től induló uniós finanszírozási ciklusban a gazdaságfejlesztésre szánt forrásból jelentős részt kaphasson ez a terület.

– Köztudott, hogy nagyrészt az Ön lobbijának volt köszönhető a pécsi kulturális létesítmények állami támogatása. Hogyan lehet ugyanezt a lobbierőt úgy folytatni, hogy Ön most az államtitkári posztot tölti be? Ez esetleg nem üthet vissza?

– Pécs eddigi eredményei önmagukért beszélnek, a várost európai kulturális centrummá kell fejlesztenünk. Ebben az eddig elért eredményekhez képest visszalépést nem, csak előrelépést tudok elképzelni.

 • hutyutyu

  Csak nem a POSZT cirkuszi programjából szökött meg ez a főemlős?

 • valaki

  Kedves Hoppál Úr!

  És pénzt meg munkát is kapunk, hogy a kultúrát élvezhessük?

 • nemtudomki

  Csak ezt az önkielégült vigyorát ne látnám….!

 • apóka

  Csúnya Brüsszeltől várnak segítséget akik gyarmatositanak bennünket?