Hoppál Péter elismerte, hogy vinné a ZSÖK-öt az állam

Hoppál Péter

“Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!” – Péterffy Attila pécsi polgármester kulturális témában tett minapi kormányellenes kirohanásának margójára – így kezdődik Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő ritka hosszú sajtóközleménye, amit péntek délután szerkesztőségünkbe is eljuttatott.

A politikus arra reagált, hogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere Online Városinfóján, majd Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselő egy Kásler Miklós miniszternek feltett parlamenti kérdéssorban arra utaltak: a kormányzat arra játszhat, hogy a Pécsi Nemzeti Színház támogatásának visszatartásával kikényszerítse a pécsi kulturális holding, a ZSÖK állami kézbe kerülését.

Hoppál közleményében az állami átvétel szándékát el is ismeri. Szerinte ezzel Pécset és a pécsi önkormányzatot segítené a kormányzat. Egészen pontosan így ír: “Az a felvetés, hogy a 80%-ban kormánypénzből működő ZsÖK Kft. tulajdonjogát akár át is vállalná az állam, ez egy újabb gesztus, egy nagy kedvezmény, amely félreteszi a politikai véleménykülönbséget, és további segítséget kínál a pécsi önkormányzatnak.”

Érvelése szerint a ZSÖK-öt és a Kodály Központot amúgy is nyolcvan százalékban az állam finanszírozza, miért baj az, ha megszabadítja Pécset ettől a tehertől. Arról nem ír a képviselő, hogy amikor a fideszes önkormányzat gyakorlatilag csődközeli állapotba került, és sokmilliárdos állami mentőövet kapott, ez az opció miért nem vetődött fel.

A közleményben Hoppál nem ad magyarázatot arra, hogy miért nem biztosította még a minisztérium az ez évi támogatást a ZSÖK, a Kodály Központ, a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Nemzeti Színház részére. Azt viszont valószínűsíti a fideszes politikus, hogy a Nemzeti Színházban és a Zsolnay Örökségkezelőben május 3-án már nem tudnak bért sem fizetni.

Van egy talányos mondata is a képviselőnek: szerinte az önkormányzatnak már harmadik éve milliárdos megtakarítása van, “de a kormányzat segítő hozzáállása nélkül ez a helyzet drasztikusan meg is változhatna”. Nem fejti ki, mit ért ez alatt.

Íme a közlemény teljes szövege:

“Pécs polgármestere tegnap harsány nyilatkozatokat tett a pécsi kultúra finanszírozásáról. Vele egy időben ugyanezen témában Tóth Bertalan, az MSZP regnáló elnöke, hajdan Pécs városát 40 milliárdos adósságba taszító listás parlamenti képviselő Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez intézett írásbeli kérdést a Parlamentben. Az azonos műhelyben készült kérdés lényege: miért “zsarolja” a kormány a pécsi kulturális intézményeket? Mármint hogy miért nincs megállapodás a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ezt a nevet Tóthnak ritkán sikerült eltalálnia a hivatalos miniszteri levelében) állami finanszírozásáról?

Nézzük a tényeket! Pécsnek történelmi előzmények miatt hatalmas, sokak szerint lélekszámához mérten aránytalanul nagy, valójában a vidéki Magyarországon versenytárs nélküli, különlegesen gazdag kulturális portfóliója van:

– a vidéki városok körében a legnagyobb múzeumi gyűjtemény a Janus Pannonius Múzeum kiállítótereivel;
– az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program keretében megépített Zsolnay Negyed és a Kodály Központ 1000 fős hangversenytermét és más objektumokat működtető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.;
– az Unesco Világörökségi helyszín, a korai keresztény építményeket és sírokat bemutató Cella Septichora Látogatóközpont a ZsÖK Kft. részeként;
– az önálló Tudásközpont (Pécs), mely egy megyei-városi-egyetemi integrált könyvtár;
– a három tagozatú (próza, opera, balett) Pécsi Nemzeti Színház, mely az országban 6 ilyen titulussal rendelkező vidéki nemzeti színházak egyike;
– a szintén nemzeti előadóművészeti besorolású, professzionális Pannon Filharmonikusok Zenekar;
– a harmadik nemzeti besorolású, nagy szakmai hagyományokat ápoló, erős kortárs táncművészeti szakmai műhely, a Pécsi Balett / Ballet Pécs;
– az önálló intézményként a városi közművelődést bonyolító Pécsi Kulturális Központ a Szivárvány Gyermekházzal;
– a területi művelődési feladatokat betöltő kultúrházak, közművelődési feladatellátó helyek;
– továbbá az önálló kft.-ként működő Pécsi Harmadik Színház, a ZsÖK részeként működő Pécsi Galériák, a Bóbita Bábszínház és a Művészetek és Irodalom Háza, Pécs;
– a nemzetiségi kultúra egyik szimbolikus intézménye a Pécsi Horvát Színház;
– plusz az egyedülálló vidéki felsőoktatási portfólióval rendelkező művészképző, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, és szintén az egyetem berkeiben a Janus Egyetemi Színház;
– mindezek mellett a köznevelésben nagy számú alapfokú művészetoktatási intézmény, illetve a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola;
– továbbá erős népi táncos és táncszínházi műhelyek, mint a Mecsek-, a Misina- vagy a Baranya Táncegyüttes;
– számos öntevékeny fúvószenekar (bányászati hagyományokat ápolva), köztük néhány magas színvonalú koncert fúvószenekar;
– egyházzenei közösségek, kórusok, zenekarok, orgonisták a különböző keresztény felekezetek templomainak liturgikus szolgálatában;
– illetve a Kodály által inspirált, nemzetközi szinten is jegyzett pécsi kórusok világa (ld. Europa Cantat Festival).

Ebben a hatalmas rendszerben kettő szervezet van, amely városi tulajdonban áll és a költségvetése milliárdos tételt jelent (nyilvánvalóan a köznevelési és felsőoktatási rendszeren kívül). Ezek a Pécsi Nemzeti Színház Nkft. és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

Nézzük, miként finanszírozza őket a tulajdonos önkormányzat, és mennyit ad ehhez a tegnap agyon szidott kormány?

A Pécsi Nemzeti Színház tervezett finanszírozási aránya 2020-ban a következő: mintegy 530 millió Ft kormányzati támogatás, 270 millió Ft önkormányzati támogatás. A Zsolnay Örökségkezelőnél ez az arány: 1,9 milliárd, azaz 1900 millió Ft kormányzati támogatás (a Pannon Filharmonikusok állami többlettámogatását is magában foglalva), ezzel szemben 200 millió Ft az önkormányzati támogatás, plusz 150 millió a Pannon Filharmonikusoknak.
Tehát a két említett intézménynél az arány: 2430 millió Ft – 620 millió Ft, azaz 80% kormány – 20% önkormányzat.

Ezek után felvetődik a kérdés, Péterffy Attila hogy képzeli, hogy azt állítja, a kormány “zsarolja” a várost? Nem láttunk még olyan zsarolót, aki 80%-ban, kötelező feladatán felül, önként finanszíroz valakit, ugye?

A kulturális kormányzat tett egy gáláns javaslatot. Egyedüli vidéki városként ezeket a törvényesen járó támogatáson felüli összegeket biztosítja 2020-ban a pécsi kultúra működésére. Az a felvetés, hogy a 80%-ban kormánypénzből működő ZsÖK Kft. tulajdonjogát akár át is vállalná az állam, ez egy újabb gesztus, egy nagy kedvezmény, amely félreteszi a politikai véleménykülönbséget, és további segítséget kínál a pécsi önkormányzatnak.
Annak az önkormányzatnak, amelynek idei költségvetése már a március 14-ei elfogadásának pillanatában sem volt teljesíthető. Azóta pozíciói a veszélyhelyzet gazdasági recessziója miatt nyilván tovább romlanak.
Annak az önkormányzatnak, melynek tulajdonát képező Nemzeti Színházban és Zsolnay Örökségkezelőben május 3-án már valószínűleg nem tudnak bért sem fizetni.
Annak az önkormányzatnak, amelynek gazdasági mutatói a 2018-as évben átfordultak pluszba, így harmadik éve milliárdos megtakarításai vannak, de a kormányzat segítő hozzáállása nélkül ez a helyzet drasztikusan meg is változhatna.

A történeti hűség kedvéért el kell mondani, hogy ez a kedvező finanszírozási helyzet természetesen nem állt fenn 2010-ben! A polgári kormány Modern Városok Programjának 2016-ban indult, 10 évre szóló megállapodása nyújtja ezt a kedvezményt, melynek kidolgozásában akkor magam is részt vettem. Ezt a pécsi értékekhez méltó, de azt a korábbi kormányok és kultúrpolitikai törekvések által soha el nem ismert rangot veszélyezteti Péterffy polgármester vagdalkozása.

Látható tehát, hogy miközben a balliberális vezetésű Pécs sikerének legnagyobb partnere és finanszírozója a polgári konzervatív Fidesz kormány, aközben a város vezetői képtelenek a mostani gazdasági világválság formálódásának idején is eltekinteni politikai ellenérzéseiktől. Abba rúg bele Péterffy Attila napi szinten, ahonnan a segítséget kapja, akire egyedül számíthat.

2019-ben a kampányban még “politika helyett szakmai döntéseket” ígérgető Péterffy Attila mára politikai bábbá, szócsővé vált. Ha körülnézne, akár példát is vehetne Szeged vagy Miskolc szintén ellenzéki polgármestereitől, akiknek már hónapokkal ezelőtt sikerült megállapodniuk a kulturális tárcával a színházaik állami támogatásáról. A pécsi polgármester azonban mostanában a konszenzus keresése helyett blöfföl és hadakozik.

Polgármester úr! Felszólítom, mérlegelje több ezer család megélhetésének biztonságát! Ne játsszon offenzív politikát úgy, hogy még nem ismeri ki magát azon a terepen, ahol a választók jóvoltából nemrég felhatalmazást és felelősséget kapott! És legfőképp javaslom, ismerkedjen meg a gazdag pécsi kulturális élet szereplőivel ahelyett, hogy veszélyezteti létüket!

hirdetés