Hoppál szerint is joggal kér kompenzációt a kormánytól Pécs

Hoppál Péter egy sajtótájékoztatón

A városházán tárgyalt ma Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő. A téma a város kormányzati kompenzációs igénye volt. Hoppál szerint is joggal kér segítséget a város, bár a számok terén akad nézetkülönbség közte és a városvezetés között.

hirdetés
Uránia Mozi

A polgármesterrel folytatott egyeztetés után tartott sajtótájékoztatót ma délután Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az összes magyarországi település, így Pécs is komoly gazdasági nehézségek közepette működik. A járvány gazdaságilag káros hatásai mellett több olyan kormányzati intézkedés is született az utóbbi hónapokban, amelyek komoly bevételkiesést okoztak az önkormányzat számára. A kormány korábban azt hangoztatta, hogy a kiesések esetleges kompenzációjáról a nagyvárosok esetében külön-külön egyeztetések után születhet döntés.

Péterffy Attila a közelmúltban nyílt levélben fordult Pécs két országgyűlési képviselőjéhez, Mellár Tamáshoz és Hoppál Péterhez, arra kérve őket, hogy segítsenek a tárgyalások során a városnak a teljes kompenzáció kiharcolásában.

A mai egyeztetést követően Hoppál beszámolt a fejleményekről.

– Azért jöttem, mert segíteni akarunk – mondta a képviselő. – Ugyanakkor a számok hitelességét ellenőriznünk kell. Közös érdekünk a város működőképességének biztosítása, de az átláthatóság kulcskérdés lesz.

Hoppál arról beszélt, hogy bár a fő kérdésben, nevezetesen, hogy Pécset megilleti a kormányzati kompenzáció, egyetértenek, azonban abban egyelőre még nincsen teljes konszenzus közte és a városvezetés között, hogy mit is tekintsenek a tárgyalások alapjának. A fideszes politikus elmondása szerint Pécs vezetői a teljes, 2021-re becsült kiesés kormányzati átvállalását szeretnék elérni, beleértve a járvány eleve jelentkező negatív hatásai miatt, és a közvetlenül a kormányzati intézkedések okán jelentkező hiányokat. Hoppál azonban azt tekinti kiindulási alapnak, hogy csak a kormányhatározatoknak köszönhető veszteségekről legyen szó, igaz, mind a két évet, 2020-at és 2021-et ideértve.

– Hogy tisztán lássak, jövő hét elején találkozni fogok a Magyar Államkincstár budapesti vezetőivel is – mondta az országgyűlési képviselő. – A most polgármester úrral áttekintett számsort velük is szeretném tisztázni.

Hoppál Péter arról is beszélt, hogy a kormány már eddig is kompenzált, szerinte közel 2 milliárd forint összegben. Bár elsőre nem igazán tudtuk, hogy mire gondol a képviselő, gyorsan megmagyarázta. Ő ugyanis az eddigi, kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések keretében a vállalkozásoknak nyújtott állami segítséget is önkormányzati kompenzációként értelmezi.

Végül arra is utalást tett, hogy bizony akadhatnak majd olyan nagyvárosok, akik semmiféle kormányzati segítséget nem fognak kapni.

– Fontos látni, hogy különböző gazdasági helyzetben vannak a városok – mondta. – Van, ahol komoly tartalékok állnak rendelkezésre. Pécs sajnos nincs azon települések körében, amelyek ilyen tartalékokkal számolhatnak. Éppen ezért Pécs joggal áll oda a kompenzációt kérők közé. Bízom benne, és polgármester úrral közösen azért fogok dolgozni, hogy bekerüljön a kormányzati kompenzációt kapó várások közé.