Van, akinek bejött

J

Egyelőre a vártnál lassabban halad, de legalább beindultak a gazdasági kapcsolatok a horvát csatlakozásnak köszönhetően a pécsi és szlavón cégek között. A kamara komplett partnerlistát ad a horvát piac iránt érdeklődőknek, déli szomszédunk viszont keményen védi érdekeit. Ennek ellenére van már cég, amelyik forgalma harmadát idén már Horvátországban realizálja.

hirdetés

Vérmes reményekkel várták a horvátok uniós csatlakozását tavaly a pécsi és a baranyai cégek, de mindeddig csak azok értek el sikert, akik korábban is ráugrottak a lehetőségekre, vagy komoly energiát fektettek az új piac felkutatásába. Azzal is szembesülni kellett, hogy a horvátok szeretnek minél több dologban helyi munkaerőre támaszkodni, s védik az ő érdekeiket.

A tengerparton is találhatnak munkát ügyes pécsi vállalkozók
A tengerparton is találhatnak munkát ügyes pécsi vállalkozók

Ezzel együtt nálunk és náluk is elindultak a puhatolózások, s több esetben sikerült oda-vissza jó üzleteket kötni. Nálunk talán többet is tettek ezért.

– Ha gigantikus üzletek még nem is köttettek, egy külön tagozatot működtetünk, amely hozza-viszi horvát partnereinkhez az üzletembereket, vállalkozókat. Elsősorban a gépipar, élelmiszeripar, építőipar területén tudhatunk olyat, amit ők nem. Ha azonban komoly kapcsolatokra teszünk is szert, a baranyai gazdálkodás fellendítéséhez önmagában ez nem elég – mondja Síkfői Tamás, iparkamarai titkár.

Tresznerék sikeresen viszik a boltot odaát
Tresznerék sikeresen viszik a boltot odaát

Ena Obradovic tagozatvezető azt mondja, minden ágazatra kiterjedő komplett partnerlisták állnak a pécsi cégek rendelkezésére, s sokan keresik is a kapcsolatokat. A kamara abban is segít, ha egy horvát társaság megbízhatóságát szeretné leinformálni egy magyar partner. Mint mondta, több sikeres kapcsolat is elindult már.

A villamosipari munkákkal foglalkozó pécsi Treszner Kft. például már leányvállalatot is alapított Horvátországban.

– A csatlakozás óta jelentősen bővült az építőipar a szomszédunknál, nagyobb a befektetői kedv, ez pedig cégünknek is több megrendelést jelent. Főleg nyugat-európai cégek indítanak beruházásokat, az északi határszéltől egészen a tengerparti városokig hívnak bennünket. Míg korábban elenyésző volt az exporttevékenységünk, idén már várhatóan a bevételünk harmadát a horvát és a szlovén piacról szerezzük – mondja Treszner János, a több mint egymilliárdos forgalmat bonyolító cég vezetője.

A szakemberek szerint csak erős és kitartó munkával, elszántsággal érdemes nekiindulni a horvát piacnak, s nem árt az sem, ha jó a kapcsolat német és osztrák befektetőkkel is.

De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja is azon dolgozik, hogy megtalálják a magyar és horvát cégek a kapcsolódási pontokat, ez ügyben folyamatosan járja Szlavóniát. Szerinte arra is törekedni kell, hogy a két Baranya kulturális eseményeit is oda-vissza promotálják, ugyanis sok esetben az üzletekhez is kulturális kapcsolatokon keresztül vezet az út – mondta lapunknak.

[box title=”Kapcsolatokat épít a város is” box_color=”#c26565″]Pécs a polgármester által vezetett EGTC szervezet révén igyekszik erősíteni a horvát kapcsolaton. Ennek révén különböző országok szakemberei fognak össze közös uniós pályázatok sikeréért, források megszerzéséért. – Legutóbb például egy olyan hatvanmilliós munka indult, amelynek során magyar és horvát települések önkormányzati kezelésű épületeinek energiahatékonyságát mérik fel. Később ennek alapján szerezhetők százmilliók ilyen típusú fejlesztésekre – mondta lapunknak a városvezető.[/box]