Hová mennek nyaralni idén a pécsiek?

Horvátország, Görögország továbbra is a legnépszerűbb utazási célpont a pécsiek között, de érdemes elgondolkodni Bulgárián is. A nyári szezon ugyan még odébb van, de a foglalások már javában folynak. Talán meglepő, de Egyiptomtól és Törökországtól sem pártoltak el a pécsiek.

hirdetés

Bár a nyárig még heteket kell várni, a tavasz beköszöntével egyre többen gondolkodnak, hová is menjenek szabadságra. Sőt, az előfoglalási akciók már februárban éltek, de most is talál akciót, kedvezményt az, aki nyaralást tervez. A pécsiek egyik kedvelt célpontja továbbra is Horvátország, de bőven vannak más lehetőségek, sokakat vonzanak például a körutazások is. Vétek Emi pécsi idegenforgalmi szakember szerint folyamatos az érdeklődés a görögországi és törökországi lehetőségek iránt is.

– Sőt, nagy örömünkre újra egyre többen érdeklődnek Egyiptom iránt – vázolta a szakember. Mint az ismert, korábban Egyiptomban elég bizonytalan volt a politikai helyzet, vissza is esett a turizmus, de most újra élénkülni kezd. Törökországról is hallani olykor riasztó híreket, de tudni kell, hogy a tüntetések főként Isztambulban vannak, a török riviéra viszont ettől több száz kilométerre van, ott más a helyzet.

nyaralas2

Horvátország kocsival is kényelmesen elérhető Pécsről, nem véletlen, hogy sokan déli szomszédunk mellett döntenek. Vétek Emi ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, a horvát árak nem olcsóak, ha egy család minden nap étteremben akar enni, s összeszámolja az összes költséget, valószínűleg már jobban megéri egy bulgáriai nyaralás repülővel.

A bolgár árak ugyanis jóval olcsóbbak, viszont a tengerpart gyönyörű, és a szállodák színvonala is jó. (További adalék: éppen a napokban jelentették be, hogy a főszezonban, július 1. és szeptember 30. között 10 százalékkal emelkednek a horvát autópályadíjak: a Zágráb-Split szakaszért akkor 8400 forintot kell fizetni, és ősszel csökkennek majd csak az árak.)

Sokan persze nem szállodába mennek, hanem kiadó szobát, apartmant keresnek. Arra is van mód, hogy foglalás nélkül, a helyszínen keresgéljünk (Horvátországban, Görögországban is vannak kiadó nyaralók), de itt fennáll a veszélye, hogy főszezonban nem találunk feltétlenül olyat, amilyenre vágyunk – a rizikó és a kompromisszum szavakat itt különösen hangsúlyozni kell.

nyaralas3

Vannak, akik Európában is különleges országot keresnek, nő az érdeklődés például Albánia iránt is, főleg, amióta elindult a közvetlen légijárat a szkipetárok földjére – még ha nem is a tengerpartra. Vétek Emi elmondta, az árak a magyar pénztárcához képest olcsók, a helyiek vendégszeretőek, így érdemes lehet ezen a lehetőségen is elgondolkodni.

Bezár az óváros?
Tavaly jelentette be Andro Vlahusic dubrovniki polgármester, hogy korlátozni kívánják az óvárosba látogató turisták számát. A sok turista által kedvelt horvátországi Dubrovnik ugyanis nyaranta annyira megtelik, hogy már biztonsági kockázatot jelent. A városmag teljesen bekamerázott, így a polgármester szerint folyamatosan tudják nézni, mennyien is vannak bent. Ha elérnek egy kritikus tömeget, leállítják a taxikat, a buszokat, és a turistákat “öntő” hajók forgalmát is szabályozzák. Emellett az éttermek kevesebb széket tehetnek ki az utcákra, így több hely jut sétára. 2016-ban a szezon alatt egymillió (!) turista kereste fel a dubrovniki óvárost.