Hozzon magával még egy embert Pécsre, és menjen be ingyen!

Különleges akciót indított a Pécsi Egyházmegye: ingyen nézhetik meg a püspökség látnivalóit a pécsiek, ha más városból érkező rokonaikat, ismerőseiket kísérik. A székesegyház, a Széchenyi téri dzsámi vagy éppen a kincstár is bejárható.

hirdetés

A Szent László-emlékév keretében indított akción a pécsiek ingyen kísérhetik el más városból érkező ismerőseiket a püspökség által fenntartott múzeumokba, műemlékekbe. Az egyházmegye turisztikai honlapján közölte: a Sz/Ékes Pécs programmal azt szeretnék elérni, hogy a pécsiek büszkén mutathassák be a helyi értékeket a más településről érkező rokonaiknak, ismerőseiknek, ezzel egyben a püspökség Szent László király vendégszeretetének is emléket állít 2017-ben.

Bazilika  DK- toronyban a kereplő nagypénteken
A bazilikát is megmutathatják a pécsiek

A helyieknek csak a pécsi lakcímkártyájukat kell bemutatniuk, s arra kell figyelniük, hogy a vendéglátó pécsiek száma ne haladja meg a más településről velük érkező, fizető vendégek számát. Egy belépés ugyanabban az időben ugyanolyan tartalmú látogatást tesz lehetővé, és egyéb szolgáltatásra, termékvásárlásra természetesen nem érvényes.

A különleges program keretében bejárható a székesegyház, a Széchenyi téri dzsámi, a korábban sokáig nem látogatható püspöki palota számos rejtett értéke, a Dóm Kőtár és a nemrégiben megújult kincstár is.

Rejtett átjáró, Székely Bertalan festménye
A Pécsi Egyházmegye számos kincse vált a közelmúltban látogathatóvá, miután befejeződött egy másfél milliárdos turisztikai program. A bazilika közelében található püspöki kincstárban évszázadokon csak kevesek számára látható műalkotásokat tárnak az érdeklődők elé: itt látható például a mecénás püspök, Klimó György portréja és jelentős római éremgyűjteménye, Karl Atzger osztrák származású festő Krisztus életét bemutató, nagyméretű festménysorozata, amely egykor a székesegyházban kapott helyet, és itt található Székely Bertalan és Kubányi Lajos egy-egy alkotása is. A püspöki palota is különleges látnivalókat tartogat, itt van például az a rejtett alagút, amely a kertet a magtárral kötötte össze, és a kommunista időkben ez volt az egyetlen lehallgatásbiztos terület.