HungAIRy Pécs: Ezért kell óvni a város fáit

A pécsi zöldkataszter segíteni fogja a város zöldfelületeinek, fáinak védelmét, ápolását és fejlesztését. Erre pedig nagy szükség van, hiszen a fák a levegő tisztításával életeket menthetnek.

Az önkormányzat a 2019-ben indult HungAIRy LIFE integrált projekt keretén belül tehet a városi zöld környezet megóvásáért, frissítéséért és fenntartásáért, és egyben a levegőminőség javításáért is.

Ez a módszer a pécsi zöldfelületi kataszter, amely idén januártól megvalósítási fázisába lépett.

Ahogy azt megírtuk, ennek a rendhagyó nyilvántartásnak a keretében felmérik, számszerűsítik, értékelik és besorolják a város zöld részeit: többek között azonosítják az egyes pécsi fákat és meghatározzák azok korát, állapotukat, esetleges betegségeiket. Így látni fogják, hogy mikor van szükség egyes növények cseréjére vagy a szükséges növényvédelmi beavatkozások elvégzésére.

A lényeg: a kataszter segíteni fogja a város zöldfelületének, fáinak védelmét, ápolását és fejlesztését.

Erre pedig nagy szükség van, hiszen – ahogy az alábbiakban látni fogjuk – a fák a levegő megtisztításával életeket menthetnek.

Pécs levegőjét is tisztítják a fák

Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere lapunknak elmondta, hogy a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mindannyiunk közös érdeke, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában 8 halálesetből egy a légszennyezéshez köthető. A légszennyező anyagok közül a legnagyobb veszélyt a kisméretű aeroszol részecskék jelentik (például a 10 mikrométernél kisebb részecskék, PM10, hétköznapi nevén: szálló por), amely elsősorban a nem megfelelő lakossági tüzeléssel és a közlekedés során a gépjárművek kipufogójából vagy a gépjárművek által a leülepedett port felverve kerül a levegőbe.

A fák pedig ezektől a szennyező részecskéktől kifejezetten érdekes módon óvnak meg minket.

-A fáknak, növényeknek számos környezeti hasznuk van, továbbá a mentális egészségünkre is pozitívan hatnak, tehát nem csak esztétikai szerepet szolgálnak egy város életében. Párologtatásukkal, árnyékolásukkal és hőkiegyenlítő hatásukkal javítják közvetlen környezetünk klímáját, védik a talajt az eróziótól, valamint a rezgések és a környezeti zaj ellen is védelmet nyújtanak. Leginkább persze a szén-dioxid-megkötő és oxigéntermelő képességük szokott a figyelem előterébe kerülni. Azonban fontos megemlíteni a légszennyezőanyag-megkötő képességüket is. A PM10 méretfrakcióba tartozó részecskék a fák lombkoronájának levelein megülepednek, így tehát a fák képesek lekötni a levegőből származó légszennyező anyagok egy részét – mondta.

Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere

A fentiek kapcsán Szénásy Luca felhívta a figyelmet a Szent István Egyetemen zajlott kutatás eredményeire. A kutatás során megállapították, hogy a városi fák levelein kiülepedett por vizsgálata alkalmas lehet a levegőben lévő szállópor- és nehézfém-szennyeződések mérésére. A kutatásban három nagy arányban telepített fafaj (kőris, juhar és ezüsthárs) porszűrő, pormegkötő képességét vizsgálták szennyezett és kevésbé szennyezett fővárosi területeken egyaránt. Az egyik leginkább meghökkentő eredmény a következő: becslések szerint a vizsgált fák több tonnányi ólom- és egyéb nehézfém-tartalmú szálló port vonnak ki Budapest légteréből.

A vizsgált fafajok közül az ezüsthárs bizonyult a leghatékonyabbnak a por kiülepítésében: a fényes, sima felületű kőris levelén mérték a legkevesebb szennyeződést, a juhar levelén mintegy 25-30 százalékkal többet, míg az ezüsthárs molyhos, szőrös levelén közel kétszeres mennyiségű szennyeződést tapasztaltak a kutatók.

Szénásy Luca szerint a kutatás egyik legfontosabb konklúziója az, hogy a sűrűn lakott városi területeken – a meglévő zöldfelületek ápolása mellett – érdemes megfontolni a légszennyező anyagok szűrése szempontjából leghatékonyabb fafajok telepítését a jelenlegi és jövőbeli városépítészeti megoldások során. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek telepítését kerüljük: ilyenek például az allergén növények, melyek virágpora kellemetlen allergiás tüneteket okozhat – tette hozzá.

Mi is a HungAIRy LIFE integrált projekt?
A HungAIRy LIFE integrált projekt keretében különleges módszerek bevetésével javítják a város levegőminőségét. A 2026-ig tartó – 10 magyar város és további szervezetek partnerségével megvalósuló – projektet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. A program költségeinek 60 százalékát az Európai Unió, 40 százalékát a magyar kormány biztosítja.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.