HungAIRy Pécs: Vigyünk haza pécsi fákat!

A Biokom idén ősszel is ingyen hazavihető fákat fog biztosítani a pécsieknek. Idén is lesz csemeteosztás, amelynek keretében a pécsiek a Városi Csemetekertben nevelt – kisebb, vagy akár idősebb – fákat ingyen hazavihetik és elültethetik. Ezzel nem csupán saját kertjüket tehetik szebbé, hanem hozzájárulhatnak a város zöldfelületeinek gyarapításához, valamint Pécs levegőjének tisztulásához is.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy arról többször beszámoltunk már, az önkormányzat a 2019-ben indult HungAIRy LIFE integrált projekt keretén belül akciókat indított a városi zöld környezet megóvásáért, frissítéséért és fenntartásáért, és egyben a levegőminőség javításáért is: ennek eszköze a pécsi zöldfelületi kataszter, amely idén januártól megvalósítási fázisába lépett. Mint ismert, ennek a rendhagyó nyilvántartásnak a keretében a szakemberek felmérik, számszerűsítik, értékelik és besorolják a város zöld részeit, többek között azonosítják az egyes pécsi fákat és meghatározzák azok korát, állapotukat, esetleges betegségeiket.

A felmérésnek és a nyilvántartó rendszernek köszönhetően látni fogják, hogy mikor van szükség egyes növények cseréjére vagy a szükséges faápolási és növényvédelmi beavatkozások elvégzésére. Erre pedig nagy szükség van, hiszen – ahogy nemrég megjelent cikkünkben részletesen kifejtettük – a fák légszennyezőanyag-megkötő képességükkel életeket menthetnek azáltal, hogy az egészségre leginkább káros PM10-es méretfrakcióba tartozó szállópor-részecskék a fák lombkoronájának levelein megülepednek.

Éppen ezért fontos, hogy a pécsiek a közeljövőben újfent ingyen vihetnek haza kisebb-nagyobb fákat a Biokom NKft, által üzemeltetett Városi Csemetekertből.

A Városi Csemetekert

Nagy Ervin, a város főkertésze kiemelte, hogy a közterületi faültetés „borzasztóan nehézkes folyamat”, elsősorban a terepszint alatt húzódó közműrendszer vezetékei és csövei miatt, ezért sok helyen egyszerűbb a magánterületeken történő fatelepítéssel gazdagítani a zöldfelületeket. Ugyanakkor, mint mondta, a csemeteosztáson kiadott fák által nem csak a fákat „örökbe fogadók” kertjei válnak szebbé, zöldebbé, hanem az egyes városrészek is, ezzel tovább növelve és gyarapítva a városban található zöldfelületeket.

Hozzátette, hogy az ideális eset az lenne, ha a kiosztott fákat a pécsiek olyan helyre ültetnék kertjükben, ami az utcafrontról is jól látható (de természetesen mindenki oda ülteti a fákat, ahova tudja, ahova szeretné a kertjén belül). Emellett fontos figyelembe venni egy helyi önkormányzati rendeletet – amelynek száma: 41/2016. (X.28) – a fás szárú növények telekhatáron történő telepítésének a szabályairól: eszerint 3 méternél magasabbra növő gyümölcs, és egyéb fa esetén a telekhatártól való megtartandó minimális ültetési távolság 5 méter.

A csemetekertben nevelt fákból is vihetnek haza a pécsiek

-Azoknak, akik szeretnének így ingyen új fákhoz jutni, rendelkezésre bocsátunk egy olyan növénybrosúrát, amiben részletesen feltüntetjük, hogy milyen ökológiai igényei vannak egy adott fának, illetve azt is, hogy ezek a fák milyen növekedési eréllyel bírnak. Így az érdeklődők el tudják dönteni, hogy saját kertjük mennyire alkalmas egy-egy fa kiültetésére – mondta.

A csemeteosztáson – noha a neve nem utal erre – idősebb, nagyobb méretű fákat is hazavihetnek a pécsiek.

Nagy Ervin ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezeknek a fáknak a kitermelése, valamint ápolása és megóvása a város közterületein körülményes, viszont azok a helyiek, akik a faosztás keretében egy-egy idősebb fát visznek haza és ültetnek ki udvarukba, bizonyára könnyebben tudják majd gondozni azokat.

Az idén ősszel szervezendő csemeteosztáson a tervek szerint fejenként 3 növényt vihetnek majd haza a pécsiek a csemetekertből.

-Nagyon fontos, hogy az érdeklődők a számukra megfelelő fákat válasszák ki és azokat gondozzák is, hiszen igazán jól egy fa csak akkor tud élni és működni, ha megőrizzük egészségi állapotát. Jó állapotban ugyanis egy fa kifejezetten hatékonyan tudja szűrni a levegőt és megkötni a különböző szennyező anyagokat, a szálló port – mondta a főkertész, hozzátéve, hogy pontosan emiatt fontosak a HungAIRy Life integrált projekt kezdeményezései.

Gazdagíthatjuk a város zöldfelületét

Nagy Ervin végezetül hangsúlyozta, hogy a fák társas lények, akkor tudnak megfelelni a fentiekben leírtaknak, ha több van belőlük, ha rendszert tudnak egymás között kialakítani. Mint mondta, a Biokom NKft., mint a városi közterületek kezelője folyamatosan dolgozik Pécsett az úgynevezett városi zöldfelületi rendszer jó karban tartásán és fejlesztésén.

-Ez a rendszer attól rendszer, hogy a zöldfelületi elemek összeköttetésbe kerülnek. Ezért nagyon fontos, hogy ennek a rendszernek az elemeit gyarapítsuk, akár magánterületen, akár közterületen, hogy valóban ki tudjon alakulni egy olyan hálózatos zöldterületi szisztéma, ami hatékonyan tudja tisztítani Pécs levegőjét és jó irányba képes befolyásolni a város klímáját – fogalmazott Nagy Ervin.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.