Hungarikummá válhat a Zsolnay

Csütörtökön alakult meg a Pécsi Értéktár Bizottság, amelynek célja a városi értékek felkutatása, megőrzése. Az első ülésen máris döntöttek a Zsolnay-porcelán és a Zsolnay-negyed helyi értékké nyilvánításáról. Cél, hogy hungarikum legyen a Zsolnay.


A Pécsi Értéktár Bizottságot a 2012-ben alkotott hungarikum törvény által adott lehetőség alapján állították fel, amely immár a városi közgyűlés rendes bizottságaként működik, rendszeresen ülésezik majd. Az Őri László önkormányzati képviselő vezette testület az elsők között létesült az országban. A Zsolnay-negyedben tartott sajtótájékoztatón közölte: Pécs, Európa 2010-es kulturális fővárosa esetében nem lehetett kérdés a grémium megalapítása.

hirdetés

– Első döntésünk az volt, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Zsolnay-porcelánt és kerámiát is felvették a helyi értéktárba az épített örökség, illetve az iparművészeti kategóriákba sorolva – mondta Őri. Hozzátette: ezzel párhuzamosan kezdeményezték a megyei értéktárba történő beemelésüket azzal a céllal, hogy az országos hatókörű hungarikum bizottság később dönthessen a hungarikummá nyilvánításukról.

– Egy hosszas értékgyűjtő munka elején vagyunk, hiszen azt szeretnénk, ha olyan értékeket is felmutatnánk, amelyek eddig kevésbé voltak ismertek – emelte ki.

Előnyöket is hozhat a hungarikum cím a Zsolnaynak

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta: sorra alakulnak az értéktárak Magyarországon, hungarikum klubok jönnek létre, képzések indultak. Működésbe jött egy törvény, amelynek az a célja, hogy a magyar csúcsteljesítményeket lajstromozzák, a minőségi munkát elismerjék – mondta.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint nagyon szép ajándék lenne a városnak, ha az idén fennállásának 160. évfordulóját ünneplő Zsolnay-gyárnak megítélnék a hungarikum címet.

Az elismerés pedig később előnyökkel is járhat. Már dolgoznak azon, hogy egy olyan konstrukció működjön, amivel a hungarikum címmel rendelkező értékek kedvezményes reklámlehetőséghez juthatnak a közmédiában, valamint külön pályázati lehetőségeket is nyitnának ezen értékek számára, de külön, a hungarikumokat védő jogszabályokat is alkotnának a jövőben.