Húsz súlyos baleset történt Pécsett

A baleset csak a látszat

Tömegkatasztrófa helyszíne volt Pécs egy napra. A 44. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen összesen 20 balesetet szimuláltak, különböző helyszíneken a belvárosban. A résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt szakemberei értékelték. A verseny célja nemcsak a legjobbak megmérettetése, hanem, hogy a meghökkentő, utcai jelenetekkel felhívják a figyelmet az segítségnyújtás fontosságára.

hirdetés

Személygépkocsi ütközött mikrobusszal a Káptalan utcában Pécsett. A belvárosi balesetben többen megsérültek, akiket a helyszínen kellett ellátni. Mindez a 44. Országos Elsősegélynyújtó Verseny egyik feladata volt.

A baleset csak a látszat
A baleset csak a látszat

– Ez egy tömeges baleseti helyszín, ahol egyesül három csapat, három korosztály. Itt kilenc sérültet találtak, ahol van nehezítő tényező is, hiszen vannak olyan szemtanuk, akik elveszik a figyelmét a versenyzőknek a jajveszékelésükkel – mondta Turi Veronika, mentőtiszt.

A résztvevők sokat tanulhattak
A résztvevők sokat tanulhattak

A csapatokat feladat pontos elvégzése után és időre pontozták. A versenyben résztvevő, különböző korcsoportban induló csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, míg a lebonyolítást több mint 200 vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segítette. A baleseti szituációk 73 képzett imitátor segítségével elevenedtek meg. Az országos verseny célja nemcsak a legjobbak megmérettetése, hanem, hogy felhívják az elsősegélynyújtás fontosságára a figyelmet.

A balesetek szimulációja tökéletes volt
A balesetek szimulációja tökéletes volt

– Nem véletlen jöttünk ki az utcára és szimuláltunk itt baleseteket. Az utóbbi években nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy nyissunk a társadalom felé, hogy mindenki lássa: az elsősegélynyújtást megtanulni egyszerű, de vannak olyan beavatkozások, amelyek életeket menthetnek – mondta Dr. Mártai István, a Magyar Oxyológiai Társaság elnöke.

A 44. országos versenyen 56 csapatban 260 elsősegélynyújtó adott számot elméleti és gyakorlati elsősegély-nyújtási ismereteiről a baranyai megyeszékhely belvárosában kialakított húsz állomásos körpályán.