Senki sem nyomoz a pécsi egyetemen

650 év, szép kor!

Csütörtökön számolt be az Origo arról, hogy hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a rendőrség a Pécsi Tudományegyetem ellen egy lakossági feljelentés alapján. A rendőrség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. 

hirdetés

Az Origo a minap azt közölte, hogy április elsején hűtlen kezelés ügyében indult a nyomozás és várhatóan június elsején ér véget. Közölték: az ügyben Tényi István lépett, aki az Állami Számvevőszék tavaly novemberi beszámolójára alapozta a feljelentését. A férfi egyébként állampolgári kötelességének érzi, hogy feljelentéseket tegyen – ebből szinte sportot űz -, erről a múlt héten az ATV közölt egy riportot, s a pécsi ügy is megjelent a híradásban.

Az Origo szerint a feljelentések alapját az Állami Számvevőszék tavaly novemberi megállapításaira alapozta, amely szerint rekord mennyiségű, összesen 121 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) szemben, miután átvizsgálták az intézmény 2009 és 2013 között teljesített közbeszerzéseit.

A Számvevőszék a közbeszerzési hatósághoz fordult, mivel úgy vélték, hogy egy vagy több érintett megsérthette a közbeszerzési törvényt. Később a Közbeszerzési Döntőbizottság az ÁSZ jogorvoslati kérelme alapján indult eljárásokat elkésettség okán – érdemi vizsgálat nélkül – megszüntette.

Az ügyben kerestük a rendőrséget. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság előbb feljelentés-kiegészítést kért az ügyben, majd az alapján elrendelte a nyomozást. Az ügyben iratokat is beszereztek, amelyek alapján azonban  bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Az egyetemhez egyébként el sem jutott a hatósági eljárás, ahogy azt Kottász Gergely sajtóreferens közölte lapunkkal, nem is kapott megkeresést a Pécsi Tudományegyetem az ügyben.