Hűtlen kezeléssel, közokirat-hamisítással gyanúsítják a kozármislenyi polgármestert

Biró Károly független polgármester szerint politikai lejáratókampány zajlik ellene, a folytatás pedig az ügyészségen múlik.

hirdetés
Uránia Mozi

A Telexhez eljuttatott rendőrségi határozat szerint a kozármislenyi önkormányzatnál feljelentés nyomán, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás 2020-ban, néhány hónappal a helyhatósági választások után. A vád szerint a 2014–2019-es ciklusban több visszaélés is történt.

Például voltak problémák a polgármesteri reprezentációs keret elszámolása, a pályázati források nem cél szerinti felhasználása körül, de a jogosulatlan gépjárműhasználat is szerepelt a feljelentésben.

A lap szerint ezekben az ügyekben költségvetési csalás gyanúja miatt egy ideig a NAV is nyomozott, de nem állapítottak meg bűncselekményt. A jogosulatlan gépkocsihasználat és a reprezentációs keret felhasználása miatt a Magyar Államkincstár is vizsgálódott, de ott is megszüntették a nyomozást.

A polgármesteri bankkártyahasználattal kapcsolatban viszont akadt gond a rendőrség szerint. Úgy látják, hogy a kártya használatát egy 2014-es valótlan tartalmú városvezetői utasítás tette lehetővé, és mivel ezt a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is felhasználta egy eljárásban, így már közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanújával kerül át az ügyészséghez az ügy.

Sőt, a Telex megemlíti, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt szintén vádemelési javaslattal él a rendőrség, ugyanis a gyanú szerint a polgármester 2014-ben ötéves futamidővel életbiztosítást kötött magára, majd annak lejárta után 1,6 millió forintot vett fel.

A lap telefonon kereste Biró Károlyt, aki azt nyilatkozta, politikai ellenfelei próbálhattak ezekből ügyet kreálni, viszont azt elismerte, hogy lehetnek dokumentációs hiányosságok. Jogászként úgy véli, hogy a hatóságra nehezedő politikai nyomás ellenére a vádemelés már nem fog megtörténni. Szerinte csak az időzítés miatt érdekes az esete.