Velük menjünk túrázni!

Közeleg a túraszezon!

Mindenki porolja le kedvenc bakancsát, keresse elő a hátizsákját, nézzen utána pár új szendvicsreceptnek, mert nyakunkon a túraszezon! Ha már unjuk a bejáratott útvonalainkat, vagy nem jut eszünkbe semmi, akkor érdemes felkeresni a pécsi túra egyesületeket, akik bizonyára segíteni fognak a természetjárás szerelmeseinek.

hirdetés

Túrázni a Mecsekben nem egy utolsó élmény, és bizonyára sokan várják már az igazi tavaszi túraidőt, hogy végre nekivághassanak az ösvényeknek. Aki azonban nem akar egyedül túrázni, vagy csak valamiféle változásra vágyik, az nyugodtan felkeresheti a pécsi túraegyesületeket, ahol minden fontos információt meg fognak adni ahhoz, hogy a csatangolásból a maximumot hozhassuk ki. Nézzük, kik segíthetnek ebben! A gyűjtésben Tóth Klára, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (www.baranyatermeszetbarat.hu) elnöke volt segítségünkre.

Közeleg a túraszezon!
Nyakunkon a túraszezon!

Az 1993-ban újjáalakult patinás Mecsek Egyesület nélkül nincs mecseki túramozgalom sem. Kínálatukban vannak nyílt túrák és teljesítménytúrák (a Baranyai,- és Geresdi-dombságba) , falujáró kirándulások, és ha ez nem lenne elég, előadásokat és konferenciákat is rendeznek a túra- és természetkedvelőknek. A Mecseket járva sok helyen felfedezhetjük, hogy mit alkotott az egyesület. Azok a kilátók, rendben tartott források, pihenőhelyek és emléktáblák ugyanis, melyek a Mecseket díszítik, nagyrészt az ő kezük munkáját dicsérik.

A gyerekek imádni fogják
A gyerekek imádni fogják

Az 1997-ben alakult Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület céljai közé tartozik a természetjárás és a természetvédelem megszerettetése. Rendszeresen rendeznek komoly teljesítménytúrákat és a Mecseki Maratont- és Félmaratont is ők szervezik. Mindemellett folyamatosan szerveznek hosszabb és rövidebb nyílt túrákat is, amit egyébként az egyesület ezüst és bronz jelvényes túravezetői vezetnek.

A Dél-Zselic Természetbarát Klubnak ugyan van egy szép kulcsosháza Terecsenypusztán, de ők is többnyire a Mecsekben túráznak. A Dél-Zselic egyébként arról is nevezetes, hogy ők szervezik az országosan is ismert „Papi Pipa” teljesítménytúrákat is, melyek hossza 15 kilométertől 50 kilométerig terjed. Aki komolyan meg akar izzadni, az velük nem lőhet mellé.

Válogathatunk a túracsoportok között
Válogathatunk a túracsoportok között

Az 1996-ban alakult Dráva Természetbarát Sport Egyesülettel az Ormánságba, a Dráva mellé kirándulhatunk. Saját kulcsosházat is működtetnek a Kisszentmártonhoz tartozó Mailathpusztán. Érdemes róluk tudni, hogy 2000 óta ők rendezik az országosan is kedvelt Tenkes teljesítménytúrát , emellett kerékpár-és kenutúrákat is szerveznek, de a Villányi-hegység és az Ormánság turistaútjait is ők festik fel, és tartják karban, a siklósi székhelyű Tenkes Természetbarát Egyesülettel közösen.

A Pécsi Ifjúsági Unió sokrétű tennivalói között kiemelkedő a Kardos úti kulcsoház körüli munkájuk, valamint a Balokány-ligetben végzett környezetszépítő tevékenységük. Az 1995-től létező egyesület szervez kirándulásokat, túrákat, de a természetjárást összekötik a természet védelmével, játékos ismeretterjesztő foglalkozásokkal, és az erdő tisztításával is.

Aztán ott van az 1958-tól aktív Pécsi Orvos-Egészségügyi Sportkör, melynek 1970-től az egyik fő profilja a tájfutás- és a túraversenyek rajongóinak összefogása, de szervezett túráikat turistaútvonalak fel- és újrafestésével is ki szokták egészíteni. Az ő kulcsosházuk a Fehérkúti kulcsosház.

A természet szeretete hajtja a túrázókat
A természet szeretete hajtja a túrázókat

A Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub gyalogtúráit a téli, kora tavaszi időszakra időzítik, de – mint azt nevük is sejteti – többnyire kerékpártúrákat szerveznek. Baranyában több száz kilométeres teljesítménytúrát is lebonyolítanak, de vannak kifejezetten mecseki túráik is.

A Pécsi Vörös Meteor is a túrák- és teljesítménytúrák szervezésében jeleskedik, de náluk érdeklődhetnek azok is, akik magashegyi túrázásra vágynak, ugyanis tagjaik között akadnak olyanok, akik régóta foglalkoznak ilyesmivel.

A Pécsi Testnevelési é Természetbarát Egyesület Vámos Mihály szakosztálya is szép mecseki túrákat kínál, de gyakran utaznak Erdélybe is, valamint egynapos túrákra a Papuk-hegységbe is.

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Nyugdíjas szakosztályának sajátossága pedig, hogy hét közben is szerveznek olyan rövidebb-hosszabb túrákat, melyek közül a több mint 80 tag szabadon válogathat.