Idegen befolyásszerzéstől tart az LMP

Az LMP komolyan aggódik a paksi bővítés és annak baranyai hatása miatt. Mindez összefügg Putyin befolyásszerző politikájával és összefügghet a tervezett bodai atomtemetővel is, hangzott el csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

hirdetés

Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője azzal kezdte, míg Orbán Viktor és a strómanjai a zsebüket tömik, a legkisebb figyelmet sem szentelik a hazánkat érintő biztonsági kihívásoknak.

– Az ország szuverenitása már nem számít, Orbán Viktornak és a strómanoknak mindennél fontosabbak a számukra megnyíló pénzcsapok, bazári külpolitikájukkal semmit sem tesznek annak érdekében, hogy megállítsák Putyin Magyarországon zajló befolyásszerzési törekvéseit, nem hagyják, hogy a magyarok népszavazással döntsenek Paks II. ügyében – mondta.

Demeter szerint rendszerváltásra van szükség, új politikára, új vezetőre Szél Bernadett személyében. A 2018-as rendszerváltás után az LMP azonnal felmondja a titkos paksi paktumot, ennek a költségeit pedig Orbán Viktor és strómanjai fogják kifizetni. Kidolgozzák az idegen befolyásszerzés elleni védekezés hatékony struktúráját és rendszerét.

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi önkormányzati képviselője szerint Paks II. több szálon is kötődik Baranyához és Pécshez. Idézte Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt, aki valamilyen módon erősebbre fonná a kapcsolatot a város és a paksi bővítés között.

Szerinte ez a terv összefüggésben lehet a bodai atomtemető ügyével, úgy, ahogy az uránbányászat lehetséges újraindításával és a felröppent hírrel, miszerint a pécs-pogányi repülőteret az önkormányzat bérbe adná az orosz Roszatomnak.

Elmondta, kritikus kérdés a pécsi ipari park szempontjából, hogy sikerül-e életet lehelni a reptérbe. Ha a városvezetés átadja azt az oroszoknak, kizáródhat annak lehetősége, hogy a város mellett egy jól működő repülőtér legyen és az ipari parkot befektetőkkel lehessen megtölteni.