A temetkezési szolgáltatás területéről érkező új társügyvezetőt jelképes havi bruttó 100 ezer forintért tervezi megbízni a városvezetés azzal, hogy segítse a pécsi köztemetők működését mindaddig, amíg a pécsi temetőt működtető Biokom Nkft. jelenlegi ügyvezetője nem tudja megszerezni a jogszabály által előírt kegyeleti szolgáltató képesítését.

A Somogy megyei, Lengyeltóti székhelyű Ótestamentum Temetkezési Kft. ügyvezetője, a pécsi születésű Molnár Tamás lehet a Pécsi Köztemetőt is üzemeltető Biokom Nkft. új, ideiglenes társügyvezetője, amennyiben kinevezését a közgyűlés jóváhagyja.

Ruzsa Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, hogy az új társügyvezetőre azért van szükség, mert miután a 2015 októberéig különálló önkormányzati cégként működő temető a Biokom fenntartásába került, a temető üzemeltetésének jogi kötelezettsége a városüzemeltetési cég mindenkori ügyvezetőjére hárult. Mint mondta, a temetkezésről szóló törvény és végrehajtási rendelete előírja, hogy a temetőt működtető társaság ügyvezetőjének egy úgynevezett kegyeleti szolgáltatói képesítéssel kell rendelkeznie a temető üzemeltetéséhez, ezen képesítés megszerzését azonban a jogszabály kétéves szakmai gyakorlat meglétéhez köti, emiatt pedig ezt a képesítést a Biokom jelenlegi vezetője, Meixner Barna hozzávetőlegesen másfél év múlva tudja csak megszerezni.

– Azért, hogy megfeleljünk a jogszabályoknak, társügyvezetőként tervezzük megbízni a temető vezetéséhez szükséges képesítéssel már rendelkező Molnár Tamást jelképes havi bruttó 100 ezer forintért, hogy addig, amíg Meixner Barna nem tudja megszerezni a képesítést, segítse a temető működtetésében a Biokom menedzsmentjét. Ez volt korábban is a gyakorlat, ami a temető működését nem befolyásolja – mondta Ruzsa Csaba, hozzátéve, hogy az új társügyvezetővel havi szinten fognak egyeztetni a temetőt érintő fontosabb ügyekben.

A pécsi származású, közgazdász végzettségű Molnár Tamás korábban vezette a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási részlegét, valamint többek között a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójaként is dolgozott.