Idén is Pécsett szegik meg a Magyarok Kenyerét

Idén is lesz Magyarok Kenyere-program: a Pécsről indult kezdeményezés már az egész Kárpát-medencét behálózza, és több tízezer rászoruló gyerek számára nyújt segítséget. 

hirdetés

Ebben az esztendőben is elindul a Magyarok Kenyere-program. Mint az ismert, a különleges, Pécsről indult kezdeményezés keretében a Kárpát-medence magyar gazdái, cégei küldenek búzát, ebből az őrölt lisztből készül közös kenyér, a Magyarok Kenyere, a liszt túlnyomó többségével rászoruló gyerekeket támogatnak jótékonysági szervezeteken keresztül. Tavaly 147 segélyszervezet révén több mint 78 ezer gondozott gyermekhez jutott el a segítség.

Hamarosan aratják a búzát Baranyában is

Kedden Pécsett, a püspökségi Magtár látogatóközpontban tartották az idei eseménysor bemutató sajtótájékoztatóját. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt hangsúlyozta, nem dicsekvés, hanem tény, hogy a város nagyon jelentős szerepet tölt be ebben a kezdeményezésben. Mint elmondta, nem az a fő cél, hogy évről-évre több búzát gyűjtsenek – bár ez is megvalósult –, hanem hogy minél többen vegyenek részt a nemzetet összefogó akcióban.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke vázolta, a gazdák nagy lelkesedéssel szálltak be ebbe a jótékonysági akcióba, amit jól mutat, hogy 2011-ben még csak tíz tonna búza gyűlt össze, míg tavaly már 515 tonna! Győrffy Balázs külön kiemelte a kárpátaljai gazdákat, hiszen ebben a háború sújtotta térségben, szegénységben élő magyar gazdák tavaly 70 tonna búzát gyűjtöttek össze.

– Ez is jól példázza, hogy a határon túl élők nemcsak várnak valamit az anyaországtól, hanem erejükön felül tesznek hozzá, ha kell – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Páva Zsolt és Korinek László ismertette az idei terveket

Korinek László jogászprofesszor, a Magyarok Kenyere ötletgazdája elmondta, idén is Parajdról jön a Magyarok Kenyere sója; két, a háborúban elpusztult, de újjáépített horvátországi magyar faluból érkezik a kovász, míg a vizet a Tisza forrásvidékéről hozzák. A professzor elmondta, mivel Erdélyben később érik a gabona, ezért egy új programot terveznek oda, a Székely Magyarok Kenyerét. Emellett idén elindul a testvértelepülések közötti búzacsere, elsőként a Komárom megyei Ács lakói és a Duna túloldalán, a Felvidéken élő magyarok tartanak ilyen ünnepet.

A Magyarok Kenyerét idén is augusztus 20-án Pécsett szegik meg, mint kiderült, az esemény háziasszonya Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes lesz. Az ünnepségen a tervek szerint Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője áldja meg a kenyereket. A gyerekeket sok-sok program várja, este pedig a Ghymes együttes lép fel.