Idén is sok ezren zarándokolhatnak Máriagyűdre

Idén is megszervezi a Pécsi Egyházmegye a máriagyűdi zarándoklatot, várhatóan sok ezren gyalogolnak újra Pécsről a dél-baranyai kegyhelyig. De lehet menni biciklivel is.

Immár kilencedik alkalommal tartja meg idén a Pécsi Egyházmegye a máriagyűdi zarándoklatot, amely évről-évre ezreket indít el a körülbelül 25 kilométeres gyalogútra. A május 13-i zarándokúton azonban nemcsak gyalog lehet résztvenni, hanem biciklis csoport is indul, s aki nem tudja így megtenni a meglehetősen hosszú távolságot, az természetesen busszal vagy autóval is mehet.

máriagyűdi zarándoklat, hl04
A tervek szerint idén is a pécsi püspök vezeti a menetet

Május 13-án reggel fél héttől lesz a gyülekező Pécsett, az egykori FEMA-áruház parkolójánál. Az indulás egy reggeli fohász után 7.30-kor lesz, a menetet a tervek szerint, ahogy az előző években is, maga Udvardy György pécsi megyés püspök vezeti. A biciklisek kicsivel később indulnak, számukra 8.30-kor lesz imádság a pécsi bazilikában, majd a Görcsöny felé vezető úton vágnak neki a távnak a kerékpárosok. A bicikliket a máriagyűdi plébánián lehet majd letenni, ahol őrizni is fogják azokat.

A Pécsi Egyházmegye azt is közölte, a zarándokmenetet orvosi ügyelet és mentőautó is kíséri, ha valaki nem tud továbbmenni, vagy baleset érte, jelezze a szervezőknél, akik segítséget nyújtanak. Útközben két megállóhelyen, a szalántai kultúrháznál és a Tenkes csárdánál lehet megpihenni, itt a szervezők ingyen vizet is osztanak. Máriagyűdön 15 órától szentmisét tart Udvardy György megyés püspök.

máriagyűdi zarándoklat, hl01
Most is hatalmas tömegre számítanak

Az egyházmegye honlapján található címeken április 30-án jelentkezhet az a zarándoklatra, aki egyedül, és nem plébániai csoportjával akar részt venni a meneten. A püspökség arra is felhívta a figyelmet: ha valakinek krónikus betegsége van, azt közölje a jelentkezéssel együtt, illetve előzetesen beszéljen orvosával, vállalhatja-e ezt a megterhelő utat.