Idén is tovább szépülgetnek a pécsi intézmények

Nemsokára megindul a Bittner Alajos utcai rendelő felújítása, idén pedig befejeződik a Jókai Mór Általános Iskolában és a Veress Endre utcai rendelőintézetben zajló korszerűsítési munka.

hirdetés
Uránia Mozi


Megkezdődik a Bittner Alajos utcai rendelő felújítása

Immár 10 éve, 2010 óta zajlik Pécsett az egészségügyi intézmények fejlesztése, melynek az elmúlt évek során több eredménye is van már: többek között megújult a Lánc utcai rendelőintézet, a 400 ágyas klinikai tömb, megkezdődtek a munkák a Veress Endre utcai rendelőintézetben, felépült az onkológiai központ, elköltözött a pécsi háziorvosi ügyelet, felépült Kertváros új központi rendelőintézete, új rendelő épült Újhegyen is.

A Bittner Alajos utcai rendelő jelentős ráncfelvarráson esik át

A fejlesztési programsor részeként a város több háziorvosi, illetve gyermekorvosi rendelője is megszépült vagy épp szépül és persze korszerűsödik is. A közel 700 millió forintból megvalósuló folyamatban megújult már például a B utcai, a Mázsaház utcai, a Pázsit utcai, a Mikszáth Kálmán utcai, vagy épp a Bor utcai intézmény is. Az újhegyi főtéren található két felnőtt háziorvosi rendelő szintén elkészült, a használatbavételi eljárásuk folyamatban van, várhatóan márciusban már fogadják is a betegeket.

Januárban két további helyszínen indul meg a munka, Hirden a Zengő utcában új gyermekorvosi rendelő épül, Pécsett pedig a Bittner Alajos utcában a felnőtt rendelő felújítása kezdődött meg, a következőkben az utóbbiról lesz szó. A pécsi rendelő épületét bővíteni fogják akadálymentes és női mosdóval, személyzeti öltözővel és mosdóval, közlekedővel és teakonyhával, valamint kialakítanak egy személyzeti bejáratot is. A meglévő helyiségek megmaradnak, de az épületen belül más elrendezést kapnak. Emellett az a folyamat során megtörténik az épület teljes körű belső felújítása (megújul a gépészeti, villamos és gyengeáramú rendszere is), valamint akadálymentesítése is. A több mint 40 millió forintból megújuló rendelő előtt pedig kialakítanak egy akadálymenetes parkolót is.

Nyárra elkészül az uránvárosi rendelőintézet

Még 2018 októberében döntött az akkori közgyűlés arról, hogy több száz millió forintból újítja fel a Veress Endre utcai rendelőintézetet, több lépcsőben. A rendelőintézet teljes körű – több mint 400 ezer forint értékű – felújítása tavaly januárban kezdődött el, azóta már tizenegy szakrendelés meg is újult, jelenleg pedig az energetikai korszerűsítés munkálatai tartanak (nyílászárócsere, hő- és vízszigetelés, LED-es lámpák és árnyékolók telepítése). Emellett a projekt keretében egy akadálymentes mosdót is kialakítanak, valamint napelemeket és új tűzjelző rendszert is kap az intézmény.

Jól halad a munka az uránvárosi rendelőintézetben

A munka jól halad, már meghaladta az 50 százalékos készültséget, ebből kifolyólag a használatbavételi eljárást követően 2020 nyarának elején már a páciensek rendelkezésére fog állni a rendelő.

Őszre kész lesz a Jókai suli

Megy a meló a Jókai Mór Általános Iskolában is. A suli felújításának kérdése már 2016-ban felmerült, a munka előkészítési szakaszában ekkor kezdtek el azon dolgozni, hogy felkutassák az ahhoz szükséges forrásokat és a lehetséges kivitelezőket, valamint el kellett készíteni a munkaterveket is. A legjobb ajánlatot két baranyai vállalkozás közösen nyújtotta be, a tavaly lezárult közbeszerzési eljárás után a szerződést júliusban alá is írták.

Ősszel egy teljesen megújult suli várja a gyerekeket

A 359 millió forint értékű beruházásra azért volt óriási szükség, mert többek között az iskola nyílászáróinak elavultságából adódóan nagy fűtési többletköltséggel kellett számolnia az intézménynek a téli időszakban. Ez azonban már a múlté, hiszen az iskolában – önkormányzati önerőből megtámogatott – teljes energetikai felújítás is történt (hőszigetelés, több száz új nyílászáró, több mint száz új radiátor), a tetőn pedig napkollektorokat helyeznek el és telepítik az új tűzjelző rendszert. Az iskola tulajdonképpen teljesen újjászületik, melynek természetesen része az intézmény teljes akadálymentesítése is.

A munka már 75 százalékon áll, ez pedig azt jelenti, hogy 2020 őszén a tanév a már teljesen felújított iskolában kezdődhet meg. A város önkormányzata épp ezért a szülők és az iskolai dolgozók türelmét kéri.