Időgépet avattak a PTE-n

2017. szeptember elsején ünnepli megalapításának 650. évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem. November 20-án éppen 650 nap van hátra a jeles dátumig, ennek apropóján került sor egy visszaszámláló időgép átadására az egyetem Rektori Hivatala előtt.

hirdetés

Jubileumi ünnepségsorozattal emlékeznek a Pécsi Tudományegyetem megalapításának 650. évfordulójára. November 20-án, pénteken egész napos ünnepi műsort tartottak az intézményben, amelynek során együttműködési megállapodást kötött Pécs, az egyetem és a Pécsi Egyházmegye. A A kontraktus értelmében a felek segítik egymást a jubileumi ünnepségsorozat sikeres előkészítésében, valamint méltó módon történő megvalósításában. A megállapodást Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor és Udvardy György megyéspüspök írta alá.

pte jubilál, időgép, hl02

Az erről szóló sajtótájékoztatón Bódis József hangsúlyozta, hogy a ma indult rendezvénysorozat csúcspontja 2017. szeptember elsején érkezik el, amikor az 1367-ben studium generale-ként megalapított pécsi felsőoktatási intézmény születésének 650. évfordulóját ünnepeljük.

– Az akkori döntéshozók lehetőséget adtak arra, hogy a város és az egyetem elkezdje a tudásalapú társadalom építését. Az alapítás óta eltelt időszak legfontosabb eleme az a szellemi örökség, amit igyekszünk tovább erősíteni. S miért Pécsen került sor az ország első egyetemének létrehozására? Mert abban az időben ez a régió volt az ország gazdaságilag legjobban teljesítő területe. Azon vagyunk, hogy néhány év múlva az ideáig felhalmozott szellemi tőke révén újabb gazdasági virágzás legyen városunkban – mondta a rektor.

pte jubilál, időgép,hl01

Páva Zsolt polgármester szerint a PTE több, mint egy oktatási intézmény, hiszen nagyon erős identitásképző funkcióval rendelkezik.

– Az egyetem mindig is fontos szerepet játszott a város életében. A város sikeres korszakai összekapcsolódtak az egyetem sikereivel, s ez fordítva is igaz. Pécset és az egyetemet nagyon szoros kapcsolatok fűzi egymáshoz – kulturális és gazdasági értelemben is.

A PTE a programsorozat részeként zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett a Műszaki és Informatikai Kar hallgatói számára visszaszámláló berendezés terveinek elkészítésére. A nyertes pályázat Hartung Balázs és Látrányi Péter ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatók terve alapján a „MINIMAL” elnevezésű visszaszámláló időgép lett. A szerkezetet a PTE Rektori Hivatala előtt adták át ünnepélyes keretek között pénteken délután, amelyet Udvardy György megyéspüspök áldott meg.