Több mint félszáz tettenérés volt

Több mint félszáz tettenérést hajtottak végre az elmúlt évben Pécsen a polgárőrök – ez derült ki a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének éves beszámolóján. Jönnek a fiatalkorú bűnüldözők. 

hirdetés

Rengetegen dolgoztak tavaly is azért önként, hogy a közbiztonság valóban javuljon: a baranyai polgárőrök közel 440 ezer óra közterületi szolgálatot teljesítettek tavaly, azaz átlagosan közel 180 óra jut egy főre – ennyit fordítottak ingyenesen a közösség javára. A 108 baranyai  egyesület 2600 tagja önkéntesen teljesítette vállalásait – hangzott el a tavaly évet értékelő ülésen.

– Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a tavalyi évet a külterületek biztonságának esztendejévé nyilvánította. Azt kértük az egyesületektől, hogy a külterületek biztonsága érdekében a szolgálataik 30-40 százalékát a mezőőrökkel, vadőrökkel, halőrökkel, rendőrökkel együttműködve teljesítsék – mondta Zámbó Péter, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

Az elnök szerint a baranyai polgárőrök közel 440 ezer óra közterületi szolgálatot teljesítettek tavaly, azaz átlagosan közel 180 óra jut egy főre, tehát ennyit fordítottak ingyenesen a közösség javára.

– Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek elnevezéssel zajlik több éve az a bűnmegelőzési és karitatív program, amelynek célja az idős rászorultak megsegítése: ha kellett, akkor a polgárőrök fát vágtak, havat lapátoltak, gyógyszert vittek az érintettek részére. Emellett kiemelt feladat a Szomszédok egymásért mozgalom erősítése is.

Vannak olyanok, akik nem akarnak nyíltan fellépni, de gyűjtik és megosztják az információkat azokkal, akik kapcsolatban állnak a rendőrséggel. Ők jelzik, ha például nincs közvilágítás, vagy illegálisan szemetet raktak le valahol.

Az egyesületek több ezer jelzést adtak a különböző hatóságok felé, akik saját jogkörükben intézkedtek. Ezen kívül több mint félszáz tettenérést is végrehajtottak, Pécsen – például Hirden – elfogásokat is eszközöltek.

Az idei év egyik kiemelt feladata az oktatás-képzés lesz. A jelenlegi törvény módosítására hamarosan sor kerül, a legfőbb változás, hogy újból létrehozzák az ifjú polgárőr intézményét.  A 14 és 18 év közötti fiatalok is részt vehetnek polgárőrként az egyesületek munkájában, ők igazolványt és megkülönböztető, Ifjú Polgárőr feliratú mellényt viselhetnek. Ezzel is elébe mennénk az 50 órás, érettségi előtt kötelező közösségi szolgálat elvárásainak. Olyan programokat is szeretnének szervezni számukra, amelyek kiváltják figyelmüket, lekötik érdeklődésüket és jogkövető polgárokká válhatnak.

Az országos szinten 1 milliárd 50 millió forintos költségvetéssel rendelkező Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteiként működő baranyai egyesületek – beleértve a megyei szövetséget is – idén 35 millió forintból gazdálkodhatnak, ebből 28 milliót kötelezően az egyesületekre kell fordítani, a fennmaradó hétmilliót központilag szervezett oktatásokra, országos rendezvényeken való részvételre, kiemelt programok támogatására lehet felhasználni.