Igazi családi nap a belvárosban

Elsősorban a fiatalabb korosztály a célközönsége annak az országos érzékenyítő programnak, ami szombaton, azaz ma zajlik Pécs belvárosában, a Szent István téren. A Színezd át! kampány felhívja a figyelmet egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára, valamint arra, hogy mennyi mindent adnak hozzá kultúránkhoz a nemzetiségek.

hirdetés

A májustól októberig tartó rendezvénysorozat, az ország tizenegy nagyvárosába látogat el, második állomásként most Pécsre. Az egész napos, ingyenes családi programon  játékos feladatokkal, ének- és tánctanítással, várépítéssel, gyerekszínpaddal, hangszerek kipróbálásával, mesekönyvírással ösztönzik a szervezők a gyerekeket és felnőtteket a kultúrák közötti azonosságok és különbözőségek megismerésére, elfogadására.

Balogh Zoltán

A program fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a családi nap sajtótájékoztatóján a békés és gyümölcsöző együttélés fontosságát emelte ki.

– Azt szeretnénk, ha Magyarország békésebb, együttműködőbb hely lenne, ahol a többségi magyarok és a nemzetiségek nem egymás kárára, hanem egymás javára élnének. A Színezd át! kampányban azt akarjuk megmutatni a gyermekeknek, hogy a nemzetiségi kultúra gazdagít bennünket, akinek tehát kettős identitása van, egyáltalán nem szegényebb – fogalmazott a miniszter.

Színezd át!

Őri László Pécs alpolgármestere a város helyzetét méltatta beszédében. Véleménye szerint Pécs példa értékű lehet elfogadás tekintetében, hiszen az elmúlt évszázadokban tíz nemzetiség élt együtt békében ebben a városban. Továbbá beszámolt a jelenleg zajló törekvésekről is.

– Jelenleg zajlik egy szociális városrehabilitációs program a keleti városrészben, melynek egyik eleme a lakhatási körülmények javítása, de emellett zajlik egy Benned a létra elnevezésű program, melynek lényegi elem, hogy társadalmi szolgálattal segítsék a roma családok beilleszkedését – így az alpolgármester.

Őri László

A Színezd át! családi napra egész délután érdemes kilátogatni, hiszen rengeteg játékot ki lehet próbálni, és ha szerencsénk van összefuthatunk Falusi Mariannal, Oláh Gergővel, Papadimitriu Athinával, de akár Sors Tamás paralimpikonnal is.

A családi nap este a a Somnakaj című roma musical előadásával zárul a 20 órakor a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarán.

[note note_color=”#f7f799″]

Még több nemzetiség

Folytatódik a Total Art Egyesület szervezésében a „Baranyai Nemzetiségi Körkép”, a Baranya megyében és Pécsett élő nemzetiségek életét bemutató, 2015 év végéig tartó rendezvénysorozat.

Időpont: 2015. június 6. 18 óra

Helyszín:Pécs,, Király utca 24.

Megtekinthető: 2015. június 6-14.

A kiállítást megnyitja: Hári József – nemzetiségi tanácsnok

Közreműködők: Fülöp Kornél – gitár

Szlovák és szlovén kisüzemi – kézműves sörkülönlegességek kóstolója a Karavella Sörbár jóvoltából

Szlovák-szlovén-román nemzetiség baranyai és régiós jelenléte

Klimó György püspök és kora – szlovák kultúrtörténeti emlékek

Opris Péter – posta-főigazgató és a román nemzetiség

Gállos Orsolya – szlovén műfordító Pécsváradról

Először a nyilvánosság előtt:

Pécs város 1780.évi szabad királyi oklevele – fotókiállítás

Vendégünk a Szegedi Nemzetiségek Háza

25 éves a Szegedi Szlovákok Egyesülete – a szegedi szlovákok élete képekben

Pécsváradi Várbaráti kör – Felvidéki emlékezések[/note]