Igazságot az apáknak!

„Szeretlek Apa” címmel  új pécsi egyesületet akarnak alapítani az elvált apukák számára, hogy a gyermekükkel szorosabb viszonyt ápolhassanak. Válás után az esetek túlnyomó többségében ugyanis az anyák kapják meg a szülői felügyeleti jogot. Változó, hogy milyen a viszony az anya és az apa között, de a gyermektartásból és a láthatási jogból gyakran keletkezik konfliktus. Ezek kezelésére vállalkozna az új kezdeményezés. 

hirdetés

Hári József pécsi önkormányzati képviselő kezdeményezésére decemberben megalakul a „Szeretlek Apa” egyesület. Célja, hogy a válás után mindhárom fél – anya, apa, gyermek – megtalálja a közös hangot, ne legyen állandó vita a láthatási, gyerektartási kérdésekből. Mindkét szülő azon legyen, hogy a gyermekük ne sérüljön a válás által, közösen megadják neki a legjobbakat. A politikus hangsúlyozza: „nem egymás ellen, egymásért” szeretnének tenni. Minderről a facebook-oldalán beszélt.

De mit jelent pontosan a tenni akarás?

Hári szerint habár jogilag még nem körvonalazódott a kezdeményezés, a szándék az, hogy a fővárosi Apák az Igazságért egyesület „fiókcsapata” legyenek. A válás utáni egyenjogúságot tűzik ki célul maguk elé: de a név ellenére ez nem jelenti azt, hogy az anyák ellen küzdenének, sőt, őket is várják soraikba.

– Az egyesület szeretne mentorokat biztosítani azoknak a pároknak, akik között nem zajlott túl békésen a válás, jó volna, ha szakemberek segítenék őket, a közös gyermek érdekében is – mondta. – Szeretnénk programokat is szervezni a hétvégékre, kirándulásokat, ahol a teljes kikapcsolódás a cél annak érdekében, hogy a családok ismét együtt legyenek.

– A következő hetekben minden részlet körvonalazódni fog amint egyeztettünk a fővárosiakkal – nyilatkozta Hári.

A családjogi ügyvédek tapasztalata szerint a válóperek körülbelül harminc százalékában kerül az apához a gyerek. A „szülői felügyeleti jogról” a bíróság aszerint dönt, hogy a gyermek testi, erkölcsi, értelmi fejlődése melyik félnél biztosítottabb. Ezerféle szempontot figyelembe vesznek – jövedelem, életvitel, mindennapi környezet.

páros válás
A válás után inkább az anyákhoz kerülnek a gyerekek

A gyerekeknél 14. életév a vízválasztó: e felett nyilváníthat ki véleményt a gyerek, amit kötelezően figyelembe kell venni. Vannak olyan bírók a válási perek során, akik ezt a korhatárt képlékenyen kezelik, és már 12 évesen is meghallgatnak egy gyereket, de alapvetően a törvény 14 évet határoz meg – mondták az ügyvédek.

Ugyanakkor jónak mondható a tendencia, ami a válások számát illeti. A KSH adatai szerint a tavaly 20.315 válást regisztráltak az országban, 2014-ben 19.576-ot, 2013-ban 20.209-et. A legrosszabb időszak a nyolcvanas évek közepe volt, ekkor 29 ezer körül mozgott a válások száma, az 1987-es év hozta a legcsúnyább számot: akkor 29.856-an intettek búcsút egymásnak. A KSH mutatói szerint a dél-dunántúli térségben 100 házasság közül 42 válással végződött a tavalyi évben, de ez nagyjából 40-45 között van a válások száma.