Így bringáznak a pécsiek!

Nincs annyi helyszín és annyi forgalomszámláló, hogy teljes képet kapjunk arról, merre is tekernek Pécsen a bringások. Egy mobilos alkalmazás mind a bicajosoknak, mind a várostervezőknek nagy segítséget ad viszont, ugyanis segítségével térképen nézhető meg, milyen útvonalakat használnak a kerekezők.

hirdetés

Nem pécsi találmány, de a város térképe is felkerült az Urban Cyclr nevű mobilos alkalmazásra, amely a drótszamarosok szokásait rajzolja fel hajszálpontosan. A kicsiny program lényege, hogy – a felhasználók számának függvényében – útvonalak és kilométerek tíz- és százezreit képes egyetlen térképen megjeleníteni. Így pedig kialakul egy-egy város leggyakrabban használt kerékpáros útvonalhálózata.

Biciklis útvonalak, Urban Cyclr1

Az app akkor teszi meg igazi szolgálatát, ha egyre többen használják is, ezért pedig Csaba Ders, a város főépítésze is nagyon hálás lenne.

– A program előtt csak biciklis szervezetek tapasztalatai alapján és forgalomszámlálással tudtuk valamelyest lekövetni a bringások útját, de a soron lévő tervezésekkor már a programot is használjuk. Pótolhatatlan képet ad a városi kerekezők szokásairól – mondja a szakember. Ő az új vásárcsarnok tervpályázatán már a térképpel ad javaslatot az építészeknek arra, hogy milyen irányban induljanak a biciklis közlekedés megkönnyítésében.

Böngészgessen, hogy megtudja, merre tekertek eddig a program használói!
Böngészgessen, hogy megtudja, merre tekertek eddig a program használói! KLIKK IDE!

Az egyébként már évek óta működő program úgy működik, hogy a bringás induláskor elindítja azt egy start gombbal, majd az út végén megállítja azt. Az útvonal rögvest felkerül az Urban Cyclr térképére. Minél többen minél többször használják, annál pontosabb lesz a rendszer. Cikkünk elkészültekor egyébként közel 9 ezer kilométernyi útvonal volt fent Pécsről és összesen 1300 útvonal rajzolódik ki, ezzel Budapest után a mi térképünk a legfejlettebb itthon.

A program tudja azt, amit a Google „Saját útvonalak” alkalmazása, azaz a statisztikák alatt megtaláljuk az eddig összesen letekert távolságunkat, minden utunk végén pedig megkapjuk menetidőnket és sebességünket is.

Aki rendszeresen bringázik a városban, annak segít, ha letölti az alkalmazást és használja is. Hiszen lehet, hogy a következő bicikliút már az ő útvonalát is érinti majd. Androidos és iPhone-telefonokon is működik.