Így butítják le az okostelefonjainkat

Nem árt külön rákérdezni az értékesítőnél, de a legjobb, ha egy nagyítóval tanulmányozzuk az elénk dugott szerződés apróbetűs részeit. A három legnagyobb szolgáltató mindegyike blokkolja egyes díjcsomagjainál a net alapú – ingyenes – hangátviteles programok, így a Skype vagy a Viber használatát. A Vodafone még a mobilnet megosztását is tiltja.

hirdetés

Nem árt alaposan áttanulmányozni az egyes mobilszolgáltatók szerződéseit, az apróbetűs részből ugyanis kiderül, hogy a cégek sok esetben “blokkolják” az olyan ingyenes szolgáltatásokat, mint a Skype vagy a Viber. Így hiába vesz valaki okostelefont, netán mobilnetre is előfizet, ezeket a programokat nem használhatja! Így jártak azok az olvasóink is, akik elsőként hívták fel minderre a figyelmünket.  A Skype vagy a Viber segítségével ugyanis ingyen lehet beszélni azokkal, akiknek szintén telepítve van a program, mindezt valamilyen internetkapcsolaton keresztül.

– Én otthon vettem észre, az értékesítő egy szóval sem mondta, mire készülhetek. Felháborítónak tartom, hogy pont arra nem jó így az okostelefonom, amiért többek között megvettem – mesélte lapunknak B. Ferenc, aki a Vodafone-nál kötött előfizetői szerződést.

Net, de nem mindenre?
Net, de nem mindenre?

A Vodafone sajtóosztályán érdeklődésünkre közölték, “csak a korlátlan csomagok esetében (Red Basic és Red Plus) engedélyezi a cég mobil eszközökre letölthető alkalmazásokon (Skype, MSN, Viber, WhatsApp stb.) keresztül használt, internet alapú hanghívások indítását”, sőt az olcsóbb tarifáknál a chatelést is tiltják ezen programokkal.

– Ezeket a korlátozásokat kiegészítő adat opciók vásárlásával lehet feloldani – közölték a vállalat sajtóosztályán, bármit is jelentsen ez. Magyarán: havi további ezreseket kér a cég, hogy biztosítsa ezt a lehetőséget.

A vörös logós cég szerint ez egyébként világszerte bevett gyakorlat.

Kiderült, a másik két nagy, hazai szolgáltató, a Telekom és a Telenor is korlátoz, bár nem ilyen szigorúan.

A Telenor csak a két legolcsóbb díjcsomagjánál blokkolja a net alapú hívásokat, míg a Telekom is csak a kisebb adatforgalmat kínáló tarifáknál tesz így. A chates alkalmazásokat viszont ezek a cégek engedélyezik.

Érdekesség, hogy a Vodafone (linken a szabályzatuk) a mobilnet megosztását sem támogatja. A legtöbb okostelefon ugyanis ma már tud wifi hotspotként működni, azaz arról meg lehet osztani az internetet más készülékekkel. A Telekom és a Telenor az interneten fellelhető előfizetői szerződések szerint nem tesz ilyen korlátozást.

[box title=”Wifiről lehet” box_color=”#347cd5″]Habár a szolgáltatók tiltják bizonyos tarifáknál, hogy mobilnet segítségével Viberezzen vagy Skype-oljon az ember, ha az internetkapcsolatot wifin keresztül teremtjük meg, természetesen működnek a programok.[/box]

 • Djtomix Tomix

  ezért van 2 telenor előfizetésünk is(4g-re), nem pedig ovodafon!

 • BHB

  Hát a jó Telenor is lekapcsolta szó nélkül egyik napról a másikra. Mi lesz a következő? Lesz külön díjcsomagjuk jutúbra is? Essen ki a szeme annak aki erre rábólintott!

 • valaki

  nem ártana utánanézni kicsit…telenoros vagyok havi 1000ft a 100megás mobilnetem és miután lejár az adatforgalmam utána is hasít a skype meg a viber…miről beszélünk?

 • Kivétel

  Akkor én vagyok a kivétel? Telenornál a második kategóriában van az előfizetésem, és vígan skpe-olok. Miről is van itt szó??????

 • Novell

  Az én szolgáltatóm havonta küldi az sms-eket, hogy módosult a szolgáltatói szerződés. Ember legyen aki követni tudja. Rohadjanak meg…

 • stz

  Rezsicsökkentést a mobilszolgáltatóknál is!
  Szóljatok a rezsitábornoknak, és megoldja!

 • Kiemelt hozzászóló!

  Nekem a mobilom havi 1000 Ft-ba sem kerül. Teljesen le•••om hogy mennyi a tarifa, mit tiltanak le – én élőben beszélek azokkal akik fontosak, a többiekkel meg SEHOGY!

 • krisz

  Aláírtam anno a szerződést, amiben van X Giga net, és netezésre elhasználhatom… akkor legyenek olyan kedvesek, és ne módosítgassák a szerződéseket naponta sunyi módon!
  Persze nyilván minden szolgáltató érdeke, hogy ne neten telefonáljon az előfizető, hanem a legundorítóbb módon 20-40 ft-ért hagyományos módon…
  azon is elgondolkozhatunk, hogy miért is választják a szolgáltatók ezt a radikális-módszert -> telekommunikációs-adó és társai -.-

 • jozsi

  ..orszagos sztrajk a mobilszolgaltatok ellen? Kicsit meg kellene leckeztetni öket, hogy nem tehetnek meg barmit a magyarokkal szemben! Felhaborito amit muvelnek, mert ilyen nincs mashol Europaban. Ha mondjuk kiesnenek egy-ket heti beveteltol, hogyan reagalnanak? 🙂 Szerintem kibirhato lenne, ha egy ideig tenyleg csak a legeslegszuksegesebb hivasokat inteznenk mobilrol, nagyon röviden. Ott van a vezetekes telefon, internet, sms is. Minden haztartasban van mar szinte net, arrol is lehet telefonalni. Csak nehany hirportalon kellene tudatni az emberekkel, szervezetten. Meg kell veluk ertetni, hogy attol meg ugyan ugy telefonalnank (söt ha olcsobb lenne a percdij megtöbbet) es joval több okostelefont is tudnanak ertekesiteni ha ki lehetne hasznalni a funkcioit. A skype hangminösege amugy sem mindig tökeletes, de baromi jo dolog olykor. Erdekes, mas orszagokban muködik.. Ha csak egy szolgaltato rajönne, hogy ez igy jo lehet, nagyot kaszalna es mindenki örulne. Ötletek?

 • Névtelen

  Rosszul tudja a vodafone. Például: sógoréknál havi 10 euróért adnak 1000 percet, 1000 SMS-t, és 1GB adadforgalmat. Semmit sem korlátoznak. Ugyanennél a szolgáltatónál külön mobilnet korlátlan adatfogalommal 10/2 Mbps, 15 euró, és még a p2p-t sem tiltják. JA! és mind szerződés nélkül, feltöltőkártyával.

 • SE

  meddig kartellezhet nálunk büntetlenül ez a 3 kiszolgáltató ?

 • karkab

  Épp gondolkodtam, hogy a vodafone-nál vagy a t-mobile-nál vegyek-e új okostelefont, így már nem olyan nehéz dönteni.