Így csökkentik az adókat Pécsen

Ha a közgyűlés is rábólint, akkor jelentős adócsökkentés lesz januártól Pécsett. Csizi Péter és Hoppál Péter parlamenti képviselők a pécsiektől érkező kéréseket is szerették volna viszontlátni a változtatásokban, így ezeket is beépítették a koncepcióba. Összesen mintegy 300 millióval kell kevesebbet fizetni a pécsieknek.

hirdetés

Jelentősen változtat a helyi adórendeleten a város januártól, számos kedvezményt, kiváltságot, könnyítést és kivételt tartalmaz majd az új helyi jogszabály, ha rábólint a közgyűlés is csütörtökön.

– Sokan kerestek meg azzal Kertvártosból, hogy bár kicsi lakásuk van, mégis nehezen tudják fizetni a közterheket. Ezért azt javasoltam többek között, hogy az ötven négyzetméter alatti lakások tulajdonosai fizessenek kevesebbet januártól – mondta lapunknak Csizi Péter, alpolgármester.

Mint hozzátette, ő és Hoppál Péter is számos javaslattal élt az új adókoncepciót tekintve, azok után, hogy az elmúlt fél évben folyamatosan gyűjtögették a lakossági, szakmai és vállalkozói véleményeket. Így ezek is bekerültek a hivatalos anyagba.

Hoppál szerint igazságosabb lesz az új rendszer

Hoppál Péter egyebek mellett az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos korábbi anomáliáknak szeretett volna véget vetni, valamint a munkahelyteremtő pécsi vállalkozások számára javasolt kedvezményes építményadót.

– Utóbbiak kiemelten fontosak, hiszen megélhetést adnak pécsi családoknak, ezért most azt szeretnénk, hogy az ő terheik is csökkenjenek – mondta.

A javaslatokat Páva Zsolt polgármesternek juttaták el egy levéllel egyetemben, majd ezt követően az adóirodához is.

Folyamatos felülvizsgálat jön

– A helyi adókkal kapcsolatos munka folyamatos. Minden évben meg kell néznünk, mi valósult meg az elvárásokból, mi nem, milyen új igények merültek fel, módosultak-e a gazdasági helyzettel kapcsolatos adatok. A lényeg, hogy a város folyamatosan figyelje a tapasztalatokat, s ezeknek megfelelően minden évben idomuljon a felmerülő kérésekhez, javaslatokhoz – mondta lapunknak Páva Zsolt.

Az adóiroda ennek megfelelően készítette el a januártól tervezett változtatásokat is.

Kis lakás, kis adó

Az egyik legfontosabb, hogy az 50 négyzetméteresnél kisebb lakások után az eddigi építményadó felét kell csak fizetni januártól: itt négyzetméterenként az eddigi 200 helyett 100 forint lesz az évi közteher. A többi lakás esetében maradnak az eddigi szabályok.

Kedvezmények külterületeken

Szintén kedveznek a peremterületeken élőknek. A hirdiek, szabolcsiak, rácvásrosiak, somogyiak, nagyárpádiak, vasasiak ezentúl 200 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha ingatlanjuk kisebb, mint 100 négyzetméter. Ha nagyobb, akkor a 100 négyzetméter feletti rész után 450 forint az éves adó négyzetméterenként. Korábban 80 négyzetméternél volt a határ.

Ha kicsi a lakás, feleannyi lesz a közteher

Elengedik az építményadó felét azoknak az időseknek is, akik az idősek otthonában életvitelszerűen laknak, s amennyiben a lakásuk nem lakott, nem használt.

Építményük után a korábbi adó 30 százalékát nem kell befizetniük jövőre azoknak sem, akiknek tulajdonában romos vagy lakhatatlan épület van.

Ha felújítod, csökken az adód!

Kedveznek azoknak is, akik műemléki épületben élnek. Ők három éven át korábbi adójuk felét spórolhatják meg, amennyiben legalább a homlokzatot, vagy a tetőszerkezetet felújítják.

A gazdasági környezet miatt az utóbbi időben többen úgy döntöttek: lakásukat, házukat feladva külterületre, hétvégi házaikba költöznek. Számukra jó hír, hogy januártól ők építményükre eddig kivetett adójuk felét fizetik csak.

Megoldás az osztatlan közösöknek

Pécsen sok osztatlan közös tulajdonú építmény is van. Ezek tulajdonosai kérték, hogy rendezzék helyzetüket. Ők a jövőben – ha az építményben kevesebb, mint 20 lakás van – évi 300 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha kevesebb, mint 30 lakás van bennük, 600 forint, ha több mint 30, 1200 forint az évi négyzetmétere kivetett adó.

Munkahelyteremtés, vállalkozásfejlesztés adócsökkentéssel

Jobban járnak a termelőüzemet működtető vállalkozások is, hiszen építményadójuk az idei 800 forint/négyzetméter/évről 600 forintra csökken. Ettől azt reméli a város, hogy így a cégek több embert tudnak majd foglalkoztatni.

A vállalkozásoknál azok is kapnak kedvezményt, akik szakmunkástanulót gyakorlati képzőhelyként foglalkoztatnak. Nekik az alapterület 30 százalékáig mindössze 200 forintot kell fizetniük évente.

Tavaly decemberben kezdődött – Miért tartott eddig?

Felmerül a kérdés, hogy miért várt a város közel egy évet az adók csökkentésével? Ennek az az egyszerű magyarázata – mondta Páva Zsolt, hogy egy évre előre határozzák meg az adókat. Így minden évben ősszel, egyszer lehet dönteni a következő évi adóváltozásokról – hangsúlyozza a polgármester, aki egyébként már tavaly decemberben utasításba adta az adóirodának, hogy  vizsgálják meg, milyen lehetőségek vannak a helyi adók csökkentésére.

[frame] 300 milliós mínusz, ami nem az

Pécsen a változásoknak hála mintegy háromszázmillió forinttal több marad az adózók zsebében, de ettől nem lesz szegényebb a város. Az adóiroda ugyanis talált olyan építménytulajdonosokat (többnyire befektetési célú ingatlanokkal), akik eddig fittyet hánytak a közterhek befizetésére. Idén és jövőre már ők is fizetni fognak, ahogy a tisztességes többség tette azt eddig.

[/frame]