Így dicsérik Pécset testvérvárosai

Shiraz nem egy utolsó hely, elismerő a dicséretük

Ahogy minden esztendő januárjában, úgy idén is elárasztották a városházát azok az üdvözlőlevelek, amelyekben Pécs testvérvárosainak vezetői fejezik ki a megyeszékhely iránti nagyrabecsülésüket. Január 21-én és 22-én, a Magyar Kultúra napjának alkalmából olvasták fel ezeket a köszöntéseket színházi- és balett-előadások előtt.

hirdetés

Rövidebb-hosszabb levelekben köszöntötték Pécset testvérvárosainak vezetői. Többek között az iráni Shiraz, Kolozsvár, Újvidék és Aix-en Provence is hálás volt azért, hogy városunk az elmúlt években erősítette velük a kulturális kapcsolatokat. Ezek közül a levelek közül szemezgetünk, melyeket például a hétvégén a Pécsi Nemzeti Színház Addikt című előadása, a Pécsi Balett Száll a kakukk fészkére című darabja, és a Bóbita Bábszínház Hamupipő című előadása előtt olvastak fel a pécsi kultúrakedvelőknek. Emellett a nemrég a Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár által Csokonay-díjjal kitüntetett Janus Egyetemi Színházban is felolvastak hétfőn egy üzenetet.

Shiraz nem egy utolsó hely, elismerő a dicséretük
Shiraz nem egy utolsó hely, elismerő a dicséretük

A Pécsi Városháza tájékoztatása szerint ennek az évek óta tartó hagyománynak a célja az, hogy érzékeltessék: Pécs nem csupán protokoll-szinten tart fent kapcsolatot testvérvárosaival. A Magyar Kultúra Napján a levelek felolvasásával közelebb szeretnék hozni a pécsiekhez azt a megannyi szoros és gyümölcsöző partnerkapcsolatot, melyet az évek során a városokkal kialakított Pécs. Emellett pedig ez az alkalom arra is tökéletes, hogy a Pécsett élő-tanuló külföldieknek is bemutathassák Pécs határon túli kapcsolatainak eredményeit és sikereit a magyar hagyományokkal egyetemben.

Alireza Pakfetrat, Shiraz polgármestere a következőket írta: „A kultúrák közti párbeszéd, a világbéke és a helyi demokrácia erősítésének szellemiségében született meg Shiraz és Pécs városa között a testvérvárosi megállapodás. Remélem, hogy ez a kétoldalú partnerségre épülő együttműködés hozzájárul a kölcsönös megértéshez és lehetőséget kínál mindkét város számára, hogy a gyakorlatban adjon választ korunk kihívásaira, hozzájáruljon az életminőség javításához és a nemzetek közti békéhez. Remélem, hogy a 2017-es évben minden nép békére talál, annak szilárd és valós alapját megőrzi”.

Grazból is szép üdvözletet kaptunk
Grazból is szép üdvözletet kaptunk

Graz polgármestere, Siegfried Nagl rövid üzenetében szintén méltatta a városok kapcsolatát: „Graz 1989 óta a mai napig szoros baráti kapcsolatot ápol Péccsel. Testvérvárosi együttműködésünk és különböző közös projektjeink is kapcsolatfenntartásunk eredményességét bizonyítják. Említésre méltó példa erre Graz és Pécs város közösen létrehozott ösztöndíj programja, mely keretén belül együtt ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. „Az 1956-os magyar menekültek útja Grazba” című kétnyelvű könyv pedig kiváló példáját mutatja a két testvérváros és azok egyetemeinek együttműködésének”.

Ivica Vrkić, Eszék polgármestere is elismerte a két város szoros együttműködését: „Ha Pécs városára gondolok, az első dolog ami az eszembe jut, az a kultúra. Pécs kulturális fejlődésének történelme latin, török, német, de elsősorban magyar hatásról tanúskodik, ami arra a vitathatatlan következtetésre vezet, hogy Pécs nagy múltú kultúrája jelenlegi formájában minden szempontból csodálatra méltó. Pécs számos horvátnak, közülük sok eszékinek is otthont adott. Tudván, hogy a horvát kisebbségnek Pécsett horvát tannyelvű gimnáziuma, horvát nyelvű rádióadása, színháza, tudományos intézete és kulturális egyesülete működik, nem meglepő, hogy több híres, a horvát nemzeti történelmet és kultúrát nagyban befolyásoló horvát éppen az önök városát választotta ideiglenes otthonának. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy Pécs városa a térség egyfajta „kulturális bölcsőjeként“ jellemezhető város”.

 

Újvidék is EKF város lett, amiben Pécs is közrejátszott
Újvidék is EKF város lett, Pécs is segített nekik

Újvidék is köszöntötte a várost, ami már csak azért is fontos, mert Pécshez hasonlóan Újvidék is elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, melyben Pécs sokat segített testvérvárosának tapasztalatai megosztásával. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere így köszöntötte Pécset: “A kultúra területén elért sikereket csakis testvérvárosaink segítségével és támogatásával érhettük el, akik közül sokan a kulturális együttműködést felelősséggel és magas színvonalon ápolták. Ezek között a városok között különösen hálásak vagyunk Pécs városának, vezetésének, kulturális élete minden szereplőjének, valamint számos, a kultúra területén tevékenykedő intézményének, akik minden alkalommal készek voltak tanácsaikkal segítséget nyújtani. Városaink a jövőben is megtesznek majd mindent a gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolat, a kiváló együttműködés és a cserekapcsolatok érdekében”.

Joissains Masini, Aix-en-Provence polgármester asszonya pedig ezt üzente Pécsnek: „2016-ban, a két város immár öt éves partnersége Victor Vasarely, mint egy rendkívüli keresztapa pártfogását élvezte. Művészi géniusza teszi lehetővé számunkra immár 40 éve, hogy az aixiek és az ide látogató turisták elé tárjuk az Op-Art úttörő szemléletmódját. Victor Vasarely születése 110. évfordulójának megünneplése Pécsett még inkább indokolttá tette, hogy a 2016-os évben sajátos módon ünnepeljünk. A 2016-ban megrendezésre kerülő Magyar Évad ünnepi eseményei lehetőséget nyújtottak számunkra, hogy Pécs városát a figyelem középpontjába állítsuk Aix-en-Provence-ban. Több mint 30 rendezvény valósult meg 20 szervezet és Aix-en-Provence támogatásának köszönhetően, ami hozzájárult az esemény sikeréhez”.

A fenti városokon kívül még Fellbach, Lahti, és Arad vezetői is küldtek köszöntőlevelet a városnak.