Így emlékeztünk március 15-re!

Pécsett idén is méltán megemlékeztek a polgárok az 1848 március 15-i szabadságharc eseményeiről. A Kossuth téren tartott ünnepségen dr. Gőzsy Zoltán tartott beszédet, majd számos pécsi egyesület, szervezet és párt koszorút helyezett el a téren, a szobor lábánál. Az esemény alatt gyermekfoglalkozásokon és lovagló programokon is részt vehettek a jelenlevők. 

hirdetés

A himnusz eléneklése után az eseményt dr. Gőzsy Zsoltán, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Újkortörténeti Tanszékének egyetemi adjunktusa nyitotta beszédével. Elmondta, hogy a március 15-e gyűjtőpontja az azt megelőző 150 év lassú de folyamatos fejlődésének, és az 1848-at közvetlenül megelőző évtizedek demokratizáló törekvéseinek.

március15-4

március 15-7

– Baranya megye lakossága embert próbáló nagy küzdelem árán alakította ki saját közösségeit, építette újjá saját településeit a török hódoltság után. A 18. században így egy sokszínű ország alakult ki, joggal merült fel az állam részéről a társadalom egységesítésének kérdése – mondta el dr. Gőzsy Zoltán. Hozzátette beszédében, hogy ez az igény lassan valósult meg, de megjelent egy új ideál, követendő érték, az államférfi ideálja. Ezt az ideált vitték tovább a reformkor nagyjai.

A március idusára emlékező városi rendezvény ünnepi műsorában közreműködött a Magyar Szablyavívó Iskola pécsi csoportja, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvózenekar, a Pécsi Huszár Egyesület, valamint a Testvérvárosok Terei Általános Iskola tanulói is. Ez utóbbi résztvevői Petőfi Sándor verseket szavaltak, és egy jól megszerkesztett műsor keretein belül még a Geszti Péter által szerzett Magyarország című dalt is elénekelték.

A műsor zárásaként számos egyesület, párt és szervezet helyezett el koszorút a Kossuth Lajos szobor lábánál. Többek között Páva Zsolt polgármester, Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő helyezett el koszorút a megemlékezés jegyében, de jelent voltak sok más szervezet mellett a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság képviselői is.

március 15-13

március15-15

Ezután közös sétára invitálták a résztvevőket a 48-as téren lévő Petőfi-szoborhoz, ahol szintén virágokat helyeztek el a költő emlékművénél.

Az ünnepi napon a kormány tevékenységével elégedetlenek a Széchenyi téren tartanak demonstrációt 16:00-kor a Széchenyi téren. A megmozdulást szervezők tájékoztatása szerint az eseményen felszólal majd Tamás Gáspár Miklós liberális közéleti személyiség, Juhász Péter, az Együtt képviselője, Majtényi László jogtudós, egykori adatvédelmi biztos, valamint Schilling Árpád színházi rendező.