Így éri meg külföldön fizetni

Sok pécsi még mindig nincs tisztában azzal, hogyan jár a legjobban pénzügyileg egy-egy külföldi út előtt – derül ki a helyi utazási irodák tapasztalataiból. Lapunk egy pénzügyi szakértőt kért fel arra, hogy segítsen dönteni, ugyanis egy átlagos család egy hét alatt akár tízezreket is bukhat, ha rosszul dönt.

hirdetés

A legtöbb pécsi ezekben a hetekben indul külföldi útra, de – ahogy azt lapunknak több utazási irodában is elmondták az alkalmazottak – sokuknak fogalmuk sincs arról, vigyenek-e magukkal helyi valutát, ott váltsanak pénzt vagy eurót használjanak, esetleg bankkártyával fizessenek, ahol lehet.

– Mindenkinek azt ajánlom, hogy behatóan tájékozódjon az út előtt az adott országról, hiszen egy rosszul megválasztott gyakorlat komoly veszteséget okozhat – figyelmeztet Siklósi Máté, a Pécsett ingyenes pénzügyi tanácsadást működtető iroda szóvivője. Egy átlag család, ha nem dönt megfelelően, akár több tízezer forintot is bukhat a rossz átváltásokon.

Siklósi európai országok esetében azt ajánlja, hogy ötvözzük a kártyás és a helyi pénzben történő fizetéseket. A legtöbb esetben, ahol csak lehet, érdemes a bankkártyát használni, míg a maradék ráfordításokat a helyi valutában érdemes rendezni.

Érdemesebb kártyával fizetni a legtöbb esetben
Érdemesebb kártyával fizetni a legtöbb esetben

Mint mondta, szinte száz százalék, hogy hazánkban jobban váltanak, mint a célországban; itthon a bankok helyett érdemes erre szakosodott cégeket választani, s kerülni kell a jó ajánlatokkal kecsegtető feketézőket. Európában érdemes az adott ország valutáját itthon beváltani, nem nyerünk ugyanis azzal, ha eurót viszünk magunkkal, s kint váltunk.

Siklósi azt is elmondta, hogy külföldön – hacsak bankunk nem tartogat kedvezményeket e célra – csak akkor vegyünk fel automatából pénzt, ha nagyon muszáj. Ebben az esetben ugyanis biztosan veszíthetünk akár súlyos ezreket is.

Az egyik közkedvelt pécsi pénzváltónál egy rutinos utazót is talált lapunk. Bertalan Éva évente többször is megy külföldre, s azt mondja: az euróövezeti országokban csak az elköltött összeg 20-30 százalékát viszi euróban, a maradékot kártyával rendezi. Elmondta: egy osztrák tulajdonú pénzintézetnél vezeti a számláját, s az a középárfolyamot használja, magyarán kedvezőbben jön ki, mintha itthon váltana.

A Horvátországba utazóknak ő azt ajánlja, hogy a szállásra – már ha apartmanba, s nem hotelbe megyünk – és a kisebb vásárlásokra vigyünk magunkkal kunát. Minden mást érdemes kártyával fizetni, ha a bank jó árfolyamon vált. Erről mindig érdemes megkérdezni előtte a számlavezető pénzintézetet, tette hozzá.