Marad a papírgyűjtés

Bár korábban szó volt arról, hogy a papírgyűjtést megtiltják közösségeknek, iskoláknak, a jogszabályok ilyen tekintetben nem változnak meg. Az ősszel ismét lesznek iskolai papírgyűjtések városszerte.

hirdetés

Korábban a Földművelésügyi Minisztérium úgy nyilatkozott, hogy a 2015-től változó uniós és magyar előírások szerint a külön gyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. Ez az előírás sokak szerint az iskolai papírgyűjtés végét jelentette volna, mert így az iskolák nem jutnának bevételhez a gyűjtésből.

Azóta döntöttek a kérdéses szabály megváltoztatásáról, így marad minden a régiben.

„Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan szerepe van a szemléletformálásban, és a kormánynak nem áll szándékában, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskoláktól az ebből származó bevételt” – közölték a tárcánál.

Papírgyűjtés

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak most ősszel, de jövőre sem lesz akadálya a közösségi papírgyűjtésnek.

Mint azt Molnár Mercedestől, a BIOMARK 2000 Kft. kereskedelmi referensétől megtudtuk, ősztől iskoláktól, intézményektől, közösségektől várják a papírhulladékot. Ők 5-32 köbméteres konténereket is biztosítanak a gyűjtéshez, a nagyobbakba akár 10 tonna hulladék is befér. Ha megtelik egy tároló, azt elszállítják és a cég telephelyén lemérik. A papír milyensége, minősége alapján állapítják meg az árat.

– Korlátozás nélkül átvesszük a papírhulladékot, csak annyi a kikötésünk, hogy egy héttel korábban jelezzék az igénylők, ha kérnek konténert – mondta a referens. – A Biokom és a Biomark 2000 Kft. akkor is elfogadja a papírt, ha nem rendelünk tőlük konténert. Ekkor az Eperfás úti telephelyen lehet leadni a papírt tette hozzá.

A gyűjtésekre jelentkezni lehet telefonon a 72/502-138-as számon, vagy e-mailben a molnar.mercedes@biomark2000.hu e-mail címen tudnak az intézmények.

Hirdetés