Így majálisozott Pécs!

Csónakázás, légvár, állatsimogató, hajómodellek, arcfestés, kirakodók várták a majálisozó pécsieket a Balokányligetben, ahol a családias hangulatnak és a kellemes időnek köszönhetően már a programok kezdetekor sok önfeledten szórakozó kisgyermekes családot lehetett látni.

hirdetés

Délelőtt tíz órakor indult a városi majális a Balokányban, a családias hangulatban zajló egész napos programok pedig estig tartanak. A ligetben 10 órakor kezdődött az ünnep, melyre már ekkor sok-sok pécsi kisgyermekes család kíváncsi volt.

Áll a sor a légvár előtt
Áll a sor a légvár előtt

Nem is hiába, hiszen a balokányi kis tó környéke megtelt a leginkább a kicsiket megcélzó színes és szórakoztató programokkal: volt kirakodóvásár, felépült a Kötélkert-játékliget, drónok repkedtek, állt a sor az ugrálóvár, a hagyományos majálisi nyalánkságok pultjai, és az állatsimogató előtt is.

Ha majális, akkor csónakázás a balokányligeti tavon!
Ha majális, akkor csónakázás a balokányligeti tavon!

Újra lehetett csónakázni és hajómodelleket úsztatni a tóban, és a gyerkőcök még „tüzet” is olthattak!

Oltják a tüzet a kis pécsiek
Oltják a tüzet a kis pécsiek

A ligeti majális megnyitóján Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy az elmúlt pár esztendő majálisait, az idei rendezvényhez hasonlóan, már nem a pártpolitika határozza meg, nem a propaganda élteti, ahogy az évtizedekkel ezelőtt történt.

Csizi Péter: a pihenésre is a családra is kell időt szakítani
Csizi Péter: a pihenésre is a családra is kell időt szakítani

-A városban élő civilek és Pécs több mint két tucat civil szervezete döntött úgy, hogy tető alá hozzák ezt a majálist, ők akarták, hogy ma itt együtt legyünk. Az ilyen május elsejéknek az üzenete számukra és számunkra is az, hogy a munka világából egy kicsit ki kell törnünk, hogy egy kicsit családunkra és egymásra összpontosíthassunk – mondta az országgyűlési képviselő, majd kiemelte, hogy a városvezetés célja, hogy minél több olyan zöldterületet alakítsanak ki, ahol hasonló, családias programokat lehet rendezni a pécsiek számára.

Nagy sikere volt a hajó- és repülőmodelleknek
Nagy sikere volt a hajó- és repülőmodelleknek

Girán János, a városfejlesztési és kommunális bizottság elnöke, a Balokány környékének önkormányzati képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy a város ezen részében az elmúlt évek során megújultak és megszépültek a kopottas, elhanyagolt épületek.

-A korábban megkezdett Schlauch Imre projekt folytatódik, a városfejlesztési és kommunális bizottság már elfogadta azt a tervet, melynek köszönhetően a Zsolnay Vilmos út északi részének környékét egy városrehabilitációs program keretében újítják meg, frissítik fel – emelte ki Girán János.

Az állatsimogatás a gyerekek kedvence
Az állatsimogatás a gyerekek kedvence

Ebbe a folyamatba jól illeszkedik a Balokányligetben nemrég széleskörű társadalmi összefogás eredményeként felállított néhány új tanösvény-tábla is – folytatta -, melyek amellett, hogy a kis park növényeiről szolgálnak fontos és érdekes információkkal kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a Zöld Főváros cím elnyeréséhez is hozzájárulhatnak.

A Balokányban már tanulhatunk is a parkocska növényeiről!
A Balokányban már tanulhatunk is a parkocska növényeiről!

Ezeket a táblákat Csizi Péter és Girán János köszöntőjük után adta át a pécsieknek.

Girán János és a Balokány egyik új tanösvény-táblája
Girán János és a Balokány egyik új tanösvény-táblája

A koncertek 13 órakor kezdődnek, elsőként a Chache Rom Együttes és a Fekete Láng Táncegyüttes lép fel, majd jön a Bluesgarden (16 órától), a Junkie Jack Flashből ismert Pető Szabolcs és Szénás-Máthé Nándor duója (17.30-tól), a Loadstone (18.45-től), és a Siberia (20 órától).

A munka ünnepén a pécsiek drónt reptettek!
A munka ünnepén a pécsiek drónt reptettek!

Persze a városban máshol is lehetett majálisozni. A Széchenyi térről indult a Magyar Szocialista Párt pécsi szervezetének szokásos felvonulása, míg a Mandulásban a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége rendezett retro bulit. És persze nem feledkezhetünk a Zsolnay-negyedben stílszerűen ebédidőben startoló Pécsi Szeletről sem, mely a kulináris élvezetek szerelmeseinek új kedvenc pécsi minifesztiválja lehet.