Így mentsd meg a diplomádat

Diplomamentő programot indít a kormány márciustól azok számára, akik nyelvvizsga hiányában nem kapták még az oklevelüket, ezzel közel tízezer fiatalnak nyújtanak segítséget. Pécsen évente mintegy ezer hallgató nem tudja átvenni a diplomáját.

hirdetés

A hárommilliárd forintos forrásból induló programra azok a magyar állampolgárok jelentkezhetnek életkori korlátozás nélkül, akik ugyan már leállamvizsgáztak, azonban nyelvvizsga hiányában diplomával nem rendelkeznek. Az elbírálás során a regisztrált munkakeresőket előnyben részesítik.

A Pécsi Tudományegyetem statisztikai adatai alapján évente az alap és osztatlan képzéseken záróvizsgázó hallgatók közel negyede nem tudja átvenni oklevelét, ami mintegy ezer hallgatót jelent évente. Azonban az országos átlaghoz képest még így is 10-15 százalékkal jobb a pécsiek teljesítménye.

– Hivatalos információt még nem kaptunk, de elképzelésünk szerint az érintett jelentkezők egyénileg pályázhatnak majd a a részvételi kvótára, az elnyert kvótát beválthatják valamelyik, arra jogosult nyelviskolánál –  fogalmazott Lengvárszky Attila,a  PTE oktatási igazgatója.

nyelvtanulás
Csak a vizsgadíjat kell egyénileg finanszírozni

A támogatás maximális összege háromszázezer forint lehet fejenként, mely 120, 180 és 240 órás tanfolyamra vonatkozik. A résztvevőknek csak a nyelvvizsgát kell finanszírozniuk a tanfolyam végén, azonban az első próbálkozás a regisztrált álláskeresők számára ingyenes lesz.

Lengvárszky szerint miután szakmai szempontok alapján szervezik a tanfolyamokat, ezért ha valaki tanul, akkor nagy valószínűséggel megszerezheti a nyelvvizsgát majd.

diploma
Nyelvvizsga nélkül nincs diploma

Egyébként az oklevélhez szükséges nyelvvizsga megszerzésére a jelenlegi jogszabályok nem írnak elő határidőt, azonban ha valakinek nem tetszik ez a program, egy másik, TÁMOP-os programban is részt vehet. A teljesen nyitott nyelvtanulási lehetőségre bárki jelentkezhet, akinek nincsen hallgatói jogviszonya.

A TÁMOP 2.1.2 pályázati program keretében 2014 augusztusával bezárólag százezer magyar felnőtt számára nyílik lehetőség 95-98 százalékos állami támogatással nyelvtanfolyam vagy informatikai képzés elvégzésére. Ennek összege személyenként kilencvenezer forint, mely összeg alanyi jogon jár mindazoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A pályázatról bővebben itt olvashatnak.

 • zs

  Lehet többet tanultam 3év alatt szakmai szinten,mint ti…bár ezt az eredményeim is bizonyítják.Ha valaki,én egyetemre való voltam,és annyit küzdöttem,hogy tanulhassak,hogy el sem tudjátok képzelni.Kívánom,majdani gyermekeiteket ne hozzátok hasonlók értékeljék,ha bárminemű gondjai lesznek….

 • zs

  Igenis a nyelvérzéknek és nyelvtudásnak távolról sincs köze a szakmai kompetenciákhoz…Szociális munkásként nem tudom,hogy az etnikaiak,a pszichiátriai betegek,a magyar alkoholisták,a gyerekek,vagy melyik klienskör fog velem németül vagy angolul tárgyalni a problémáiról ITTHON?!Szakemberként sok más nyelvvizsgával már rendelkező embernél jobban megállnám a helyem,melyet több hozzáértő is megerősített már.Megküzdök én érte akkor is,ha nem kerülök be a programba,csak anyagi okokból lassabban fog menni.Szégyen,hogy ennyit sajnálnak az emberek a másiktól.Ne ítélj,hogy ne ítéltess!!!Amíg nem jártál más cipőjében,nincs ehhez jogod,főleg nem ez alapján elítélni és tudatlannak nevezni olyat,aki jobban teljesített az egyetemen,mint pl. az,akinek hamarabb kirajzolódott ,hogy szüksége lesz nyelvvizsgára.Arról nem beszélve,hogy röghöz akarnak kötni,de minél jobban tudnak a fiatalok nyelvet,annál bátrabban és hamarabb tekintgetnek kifelé.Ez a másik problémám.Én nem akarom kivinni a diplomám és a tudásom.A szakmámban szükség sincs rá.A hétköznapokhoz bőven elegendő,amit tudok németül,angolul,de rajtam kívülálló okok miatt a rengeteg tanulás,és éjszakai munka az egyetem mellett nem hozhatja meg a gyümölcsét…egy egyetemet végzett személynek már nem szabadna ilyen szűk látókörűnek,intoleránsnak lennie…együttérzés nem a diploma meg az itthon maradni akarók nyelvvizsgája mellé jár…

 • bár

  én azoktól is megkövetelném a nyelvvizsgát akiknek ez korábban az egyetemi diplomájukhoz még nem volt kötelező és a közszférában szeretnének elhelyezkedni…hiszen ők az állás pályázatok során már előnnyel rendelkeznek a papírjukkal a kezükben…

 • vip

  Pufó-nál a pont. Az összes többi duma csak maszlag.

 • petra

  te pufó nagyon (…….)vagy! azt hiszed te stréber. Azért biztos jó fej vagy

 • petra

  ztjiöwir9hgniul mit mencsek-rthww4ÉSklujöeűó568j

 • zs

  Évfolyamelsőként,színötösre államvizsgáztam…éjjel-nappal tanultam érte,emellett annyit dolgoztam,volt,hogy két munkahelyen egyszerre,hogy éppen csak finanszírozni tudtam szülők nélkül az egyetemet.Szakdolgozat,gyakorlat mellett kölcsönökből próbálkoztam,de mivel meg akartam felelni a hazámban szükséges szakmai követelményeknek,így az nem sikerült…azóta is TÁMOP által tanulok(sajnos csak alapfok),mert igenis megérdemelném,hogy a szakmámban dolgozhassak,de épp a trafikos két műszak miatt nehezebb.Minden reményem abban van,hogy a munkám ellenére bekerülök a programba,mert a minimálbér magántanárra,aki középfokra vinne nem telik még most sem…Akkor nekem sem lett volna egyetemen a helyem?Végülis szinte az összes tanár nagy reményeket fűzött hozzám,és bizonyítottam is nekik…Elnézést kérek,hogy alacsonyabb iskolázottságú szüleim nem tudtak tájékoztatni arról,amikor 18éves voltam,hogy az OKJ-s képzés elhelyezkedésre nem lesz elég,és csak rá 3évre jött a döntés,hog diplomát szeretnék,amihez még nyelvvizsga is kell…a megélhetésemért és az 5ösökért küzdöttem.Akkor most sajnálom,hogy nem voltam egyetemre való.Megjegyzem,ha tehetném még tovább is tanulnék,ha tudnám finanszírozni,de biztos nem érdemel a semmiből jött,szorgalmas és okos ember ennyi segítséget sem,ugye???Hogy sajnálhatjátok mástól a segítséget??Hogy lehet szidni valakit,aki késöbb tudta meg,hogy rosszul döntött 18évesen??Általánosítás az megy és az ítélkezés.Fogalmad sincs,ki milyen úton járt és mi hátráltatta.Ja,megjegyzem lassan tanulok,ezért kellett 5ször annyit tanulnom,mint a többségnek,így az egyszerűnek feltűntetett otthoni nyelvtanulás sem ment volna.Mellesleg,valaki kell,aki kijavítja a hibákat és interaktívan segít.Szégyellje magát mindenki,aki tudatlanul ítél el másokat és sajnálja a segítséget.Hát ezért leszek én a szociális munkás és nem ti.

 • okés

  nyilván ez ilyen egyszerű szerinted, de nem mindenki stréber… nem mindenkinek elég a gimnáziumi oktatás és nem mindenkinek van pénze magántanárra, nyelvsulira

 • pufó

  Aki nem tud középszinten megtanulni egy nyelvet 3-5 év alatt az nem egyetemre való. Én már középiskolában letettem az államit, egyetemen a nemzetközit. Időben fel kell ébredni. Ennyi.