Így merítsen erőt a locsoláshoz!

Sonka- és tojásdömping van a pécsi piacokon, de nem kell aggódni, még szombaton is lesz elég termék. A minőséget tekintve a tömegáruból határtalan a mennyiség, a minőségi árut vadászni kell. Húsvét miatt több a jelöletlen tojás, ami visszaélést sejtet. Ha jót akar magának, akkor a bevásárlóközpontok helyett válassza a termelői piacokat a Kossuth- és a Búza téren.

hirdetés

Gyorspácolt sonkák és ketreces tartású tyúkok tojásai között kell idén is kutatni a vásárlóknak, hogy minőségi tojáshoz és sonkához jussanak. A pécsi vásárcsarnokban húsvét miatt sok a házinak mondott jelöletlen tojás, az árusok szerint azért, mert a vevő szerint a pecsételt tojás nem néz ki jól kifestve. Ezeket érdemes kerülni, főleg, hogy a napokban 125 ezer olyan tojást vont ki a forgalomból a Nébih, amelyek származása és minősége megállapíthatatlan volt.

vásárcsarnok, húsvét, sonka, hl02

A  pécsi vásárcsarnokban tett rövid sétánk során a tojásárusok közül hárman biztosan igazat mondtak a tojás származását illetően. Környékbeli tojásokat csak egy standon kapni, azok is mélyalmos tartásból származnak Hirdről.

A sonkaárusok hozzáállása viszont sokat változott, de így is akadnak olyanok, akik novemberi vágásból való sonkáról beszélnek, holott ránézésre is 2-3 hetes gyorsérlelésű sonkáról van szó.

vásárcsarnok, húsvét, tojás, hl07

Ha hagyományos technológiával készült, vagyis sóban pácolt, bükkfán füstölt, majd 5 hónapig érlelt sonkára vágyik, akkor a Vásárcsarnokon kívül a Kossuth téri, majd szombaton a Búza téri termelői piacra kilátogathat. Ott is találhat majd kapirgálós tyúkoktól származó tojást, és egyéb, az ünnepre szükséges környékből származó élelmiszereket is.