Így (ne) fektesse be pénzét!

Minél magasabb hozammal kecsegtet egy befektetés, annál nagyobb az esély a bukásra, ezért a szakember azt javasolja: több helyen, s hihető hozamok mellett tegyük félre pénzünket. Átverésekből ugyanis van bőséggel.

hirdetés

A Buda Cash és rajta keresztül a DRB Bank összeomlása, majd a Quaestor csődje is egyre inkább elbizonytalanítja az embereket. Sokaknak fogalmuk sincs arról, hol nem verik át őket, milyen megtakarítási formában van biztonságban pénzük, mitől óvakodjanak, hány helyen tartsák a pénzüket.

Kis hozam=biztonság

A pécsieket az Apáca utcában fogadó, független, ingyenes szolgáltatásokat nyújtó Pénzügyi Tanácsadó Fogyasztóvédelmi Irodahálózat vezetője, Morvai Gábor lapunknak elmondta, a pénzvilágban kevésbé járatosoknak inkább kis hozamú, ám tőkegaranciát nyújtó befektetéseket ajánlanak.

Az állampapír az egyik jó irány
Az állampapír az egyik jó irány

– Alapszabály, hogy minél magasabb a hozam, annál nagyobb a kockázat. Ma már rengeteg olyan befektetési termék van, amely nem hogy hozamgaranciát, de tőkegaranciát sem tud nyújtani, ezeket a lakosság jelentős részének érdemes messziről kerülnie – figyelmeztet a szakember.

Csábító ajánlatokkal húznak csőbe

Mint mondta, az a közvélekedés, hogy az alacsony kamatszint miatt nem éri meg bankban tartani a pénzt. Ez ugyanakkor téves, hiszen reálértéken ma is annyit kamatozik a pénz, mint húsz éve. Ezt a tévhitet használták ki az elmúlt években azok, akik el szeretnék adni a kockázatos pénzügyi termékeiket. Kihangsúlyozzák a pozitív tulajdonságokat, és bíznak abban, hogy az ügyfél nem képes a kockázatokat megfelelően felmérni. Szerinte érdemes ügyletkötés előtt pártatlan szakembertől tanácsot kérni.

Aki viszont eleve kerülné a legkisebb rizikót is, az három alap megtakarítási, befektetési terméket választhat. Lakáscél esetén a lakáskasszák, szimpla megtakarítási cél esetén pedig a hagyományos bankbetétek vagy az állampapírok a legbiztonságosabbak manapság.

A bankbetéteknél ugyanakkor megjegyezte Morvai, hogy csak 100 ezer euróig, azaz mintegy 30 millió forintig van biztosíték, azaz ha ennél több pénze van valakinek tartalékban, érdemes többfelé osztani. Sőt, kisebb összegű megtakarítást is érdemes több különböző megtakarítási formában tartani.

Állampapír: a legjobb az átlagembereknek

Az állampapírok mögött pedig állami garancia van. Ez azt jelenti, hogy amíg az állam fizetőképes, nyugodtan várhatjuk az ígért hozam kifizetését, és a tőkénk is biztonságban van. A szakértő azt mondja, a megbízhatóság és a piaci átlaghoz képest korrekt hozamszint kettőse – az átlagos magyar ember számára ideális arányban – ezeknél a termékeknél van meg a leginkább.

Morvai szerint érdemes lehet ingatlant is vásárolni, ha nagyobb pénzösszeggel bírunk, viszont kalkuláljuk bele: helyi adót fizetünk utána, esetleg lelakja az albérlő, ami több százezres veszteséget is jelenthet.

Brókereknél van a pénze?

Érdemes elkerülnie a brókercégeket annak, aki nem rendelkezik kellő ismeretekkel az értékpapírokról, a tőzsdéről, a globális pénzügyi világ működéséről. Egyszerűen nem az ő világuk, bármennyire csábítóak is a magas hozamígéretek. Akinek ugyanakkor már benn áll a pénze egy ilyen cégnél, Morvai szerint nem szabad pánikba esnie. Senkinek sem javasolja, hogy a brókerbotrányokban nem érintett cégeknél meglévő befektetéseit idő előtt felmondja, megszüntesse, mert az ilyen esetekben általában jelentős veszteséget könyvelhet el.