Óvatosan a gyűjtéssel

Gombagyűjtő

hirdetés

Európai szinten is szigorú a magyar szabályozás, ha erdei gyűjtögetésről van szó. Még azt is be kell jelenteni, ha valaki csak gallyakat szedeget az erdőben, míg a föld alatti gombákat csak évente pár embernek engedik gyűjteni szigorú feltételekkel.

A sok nyári eső idén különösen kedvezett a gomba után kutatóknak. A Mecsek erdeiből naponta százak távoztak zsáknyi gombával, amelyeket a pécsi és a környékbeli piacokon próbáltak eladni az ínyenceknek.

Lapunk most annak járt utána, vannak-e megkötések, s általában mire kell figyelnünk, milyen szabályokat kell betartanunk, ha gyűjtögetésre adjuk fejünket.

Mint azt Kis Tünde, a Pécs környéki erdőségeket kezelő Mecsekerdő Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, erdei gombából például személyenként csak két kilogrammot lehet elvinni alkalmanként. Ha szembe jön az erdész, első alkalommal figyelmeztet és elkobozza a két kiló feletti mennyiséget. Beszédes ugyanakkor, hogy – bár a piacon olykor roskadoznak a gombapultok – a Mecsekerdő eddig nem adott ki olyan engedélyt, amely az egyéni szükségletet meghaladó mértékű gomba gyűjtéshez szükséges.

A nagyobb mennyiséghez engedély kell
A nagyobb mennyiséghez engedély kell

Az aranyárban mért szarvasgomba gyűjtése pedig csak a kivételezetteknek jár: évente lelőhelyenként alig tíz embernek adnak ugyanis engedélyt.

A gombák mellett a lehulló gallyakat sem szedhetjük teljesen szabadon. Csak a gyűjtő nevére szóló írásbeli engedéllyel lehet ilyesmit tenni, az engedélyt a területileg illetékes erdészetnél lehet és kell igényelni, ha némi gyújtóst akarunk hazavinni.

Ugyanez a helyzet a magvakkal – például a rendszeresen gyűjtött makkal, fenyőtobozzal, gesztenyével. Mint azt Kis Tünde elmondta, az erdei fák magjai szaporítóanyagnak minősülnek, így azokat csak az erdészeti hatóság engedélye alapján lehet gyűjteni.