Így szavazhat vasárnap!

Összegyűjtöttük olvasóinknak a legfontosabb tudnivalókat az április 6-i választásokkal kapcsolatban.

hirdetés

Mikor, hol?

A választásokon április 6-án, vasárnap 6 és 19 óra között adhatja le szavazatát azon a helyen, amely a februárban postázott értesítőjében szerepel. Ha nincs meg ez a szelvény vagy nem kapott, érdemes a pécsi önkormányzathoz fordulni mielőbb.

Nem otthon

Van arra lehetőség, hogy nem a lakóhelyén, hanem egy másik településen szavazzon. Személyesen vagy levélben kell ezt jelezni a polgármesteri hivatalban, és automatikusan felveszik a kívánt településen a kijelölt szavazókör névjegyzékébe. Mindezt április 4-én 16 óráig lehet kérni.

Leporellókat kapnak?
Ha rosszkor megyünk, biztosan sorba kell állni…

Igazold magad!

A szavazáskor személyi igazolványra vagy útlevélre vagy jogosítványra, illetve a lakcímkártyára lesz szükség. Ha még régi füzetes személyi igazolványa van, és abban megtalálható a lakcím is, akkor az elég a szavazáshoz.

Ikszet hova?

Egy pártlistára és egy egyéni jelöltre lehet szavazni. Az íveken a sorrendről sorsolással döntöttek. Akkor is érvényesek szavazatai, ha csak az egyik íven szavaz és akkor is, ha egymástól eltérő a pártlistára és az egyéni jelöltre leadott szavazata.

Házhoz mennek

Azok, aki nem mobilisak, mozgóurnát kérhetnek, mindezt április 4-én 16 óráig kell jelezni a polgármesteri hivatalnál vagy a szavazás napján 15 óráig az illetékes szavazatszámláló bizottságnál.

Nem lesz csend

Idén ne lepődjön meg, ha úton-útfélen agitátorokba botlik, telefonon hívogatják a pártok vagy személyesen keresik fel aktivistáik. Nincs ugyanis kampánycsend, így akár a választások napján is kereshetik. Kizárólag a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos a kampányolás.

Ne a csúcsforgalomban!

Idén sokkal több jelölt indult a választáson, ezért hosszú szavazólapokra lehet számítani, a keresett pártnevek és személyek kiböngészése sok időt vehet igénybe, ezért főleg a reggeli és a kora délutáni órákban több időt vehet igénybe a szavazás, mint négy éve.

Virrasztás az eredményre…

A végeredményre éjfél körül lehet számítani, a tévében és itt a PécsMa.hu-n is folyamatosan követhetik a részvételi adatokat és a pillanatnyi állást.

Kevesebb képviselő

Idén kevesebb képviselő foglalhat helyet az Országgyűlésben. 199 képviselő kerül be: közülük 106-an egyéni jelöltként, 93-an listáról juthatnak be. Az egyéni választókerületben az lesz a képviselő, aki a legtöbb szavazatot szerzi. Az országos listás szavazatoknál először megnézik, hogy a pártlista elérte-e az öt százalékot, mert csak akkor kerülhet a szervezet a parlamentbe. Ezután a pártlistás szavazatokhoz hozzáadják az egyéniben szerzett töredékszavazatokat.

Nemzetiségek is bekerülhetnek

Azok, akik jelentkeztek valamelyik nemzetiségi névjegyzékbe nem szavazhatnak országos pártlistára, csak egyéni jelöltre és nemzetiségre. Minden nemzetiség szerezhet egy kedvezményes mandátumot a parlamentben, ha kellő támogatottságot kap. Ez a becslések szerint országosan 20-25 ezer szavazatot igényel.

 • lacibácsi

  Aki nem megy el szavazni, az ki ne nyissa a száját a következő 4 évben !!!

 • Már nehogy

  te mond meg mi ellen szavazzunk!

  Éljen a Jobbik!

 • Szőcs

  Ez már választás, szavazni a diktaturába kellett. És ez a föld bolygó ha valaki még ezt sem tudja…

 • Szavazzajobbikellen

  Ezeket a videókat ajánlom mindenkinek a választás előtt!

  https://www.youtube.com/watch?v=cJiP9bUOnY0

  https://www.youtube.com/watch?v=1bMkN5eiJOQ

 • Lakos

  Éljen a Jobbik!
  Szebb jövőt! A kisebbség takarodjon el hazánkból!

 • Cím

  Akit hülye, akit csak hülyének néznek, stb … mind menjen szavazni, és szavazzon arra, akire akar, ne hagyja hogy befolyásolják. Mindenki a saját jövőjére gondoljon, neki mi lenne a jó.

 • nyugger

  “Kedves” Pécsi Lakos!
  Az a hülye, aki nem megy el szavazni!

 • Pécsi Lakos

  Ki az a hülye, aki még eljár szavazni?