Így szerezhet pénzt az EU-tól

Fejleszteni szeretnénk a vállalatunkat, de nincs rá elég pénzünk? Az EU pályázatokkal segíti a kisebb magyar cégek, ezzel pedig a gazdaság fejlesztését. A pécsi MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. munkatársaitól megtudtuk, hogy milyen irányvonalakat támogat jelenleg az unió, mire kell figyelni és mitől kell óvakodni a pályázatoknál.

hirdetés

Mire lehet pályázni?

Az EU hazánkban a gazdaság tartós gyarapodásának beindítását jelölte meg céljául, ezért a vállalkozások is leginkább növekedésüket biztosító programokra pályázhatnak. Az unió jelenleg az üzleti környezet, a kutatás-fejlesztés és az innovációs képesség javításához nyújt forrást, de növelni kívánja a cégek közötti együttműködés mértékét is. Ezek mellett pedig rendelkezésre állnak az Új Széchenyi Hitel, Hitelgarancia és Viszontgarancia programok.

Jelenleg nyitott pályázati lehetőségként a cégek az üzleti környezetet fejleszthetik, vagy – a gyakornoki program segítségével – tanult pályakezdők alkalmazásához kérhetnek segítséget. Az elnyerhető összegek mértéke változó, pár millió forinttól akár több tízmillió forintig is terjedhet.

Mire kell figyelni?

Ezek a pályázati fejlesztések teljesen nyilvánosak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján bárki által elérhetők. A szakemberek tapasztalata azonban az, hogy a nagy mennyiségű információ nehéz áttekinthetősége és az egyéni feltételrendszerek miatt célszerű segítséget kérni már a pályázatkereséshez is. A kevésbé tapasztaltak számára ugyanis nem mindig egyértelmű egy-egy felhívás valamennyi eleme. Így pedig elkerülhetők az esetleges bizonytalanságok.

Akár tanult pályakezdők alkalmazásához is kaphatunk támogatást

A tender elkészítése előtt azonban lehetőség van a nyerési potenciál felmérésére a közzétett értékelési rendszer alapján. Elsősorban érdemes megnézni a kizáró feltételeket, hiszen több dolgon is elbukhat a pályázat: nem indulhat olyan vállalkozás, amely egy régi támogatással nem tudott elszámolni, vagy tevékenysége végzéséhez nem rendelkezik megfelelő engedélyekkel.

Ugyanakkor mindegyik pályázati felhívás tartalmaz kizáró okokat is, amelyeket figyelembe kell venni, hiszen ha ezek valamelyike jellemző a cégre, akkor a tender el sem jut a bírálati szakaszig. Ilyen például, ha egy vállalat csőd, vagy végelszámolás alatt áll, illetve lejárt köztartozása van. De ezeken a feltételeken kívül is számos ok miatt bukhat el a pályázatunk. Gyakori hiba például a nem megfelelően előkészített fejlesztési projekt. A szükséges tapasztalat és szaktudás nélkül ugyanis nehéz tökéletesen megírni akár egy kisebb tendert is.

A legtöbb potenciális pályázót az önrész mértéke és a biztosítéknyújtási kötelezettség riasztja el. De ijesztő lehet számukra a fenntartási időszak hossza, illetve a vállalt kötelezettségek – például új foglalkoztatottak – megtartása is. Ez a szerződésben előre lekötött időszak általában 3-5 évig tart, a cél azonban az lenne, hogy a megvalósult projektek a fenntartási időszak után is tovább működjenek. A kedvezményezettnek tehát csak annyi dolga van, hogy minél tovább megőrizze a pályázatban elért értékeket.