Így tüntetnek Berlinben a migránsok ellen és mellett

Németországban komoly a baj

Ha esetleg valaki a hazai migránsellenes és migránsokat támogató tüntetéseket nagynak hitte, az nézze meg mi történt Berlinben november 7-én, ahol a német neonácik és a velük egyetértők tüntettek a migránsok ellen.

hirdetés

 

Hatalmas tüntetésbe futott bele tudósítónk november 7-én Berlinben. Több mint 5000 dühös német fejezte ki egyet nem értését Angela Merkel kancellár migránspolitikájával egy egész napos, több helyszínen megrendezett eseményen, amelyet a szélsőjobbos, migránsellenes és euroszkeptikus AfD-párt (Alternative for Germany, azaz Alternatíva Németországnak) szervezett.

A város több pontján is hatalmas tömeg volt
A város több pontján is hatalmas tömeg volt

Természetesen a menekültek befogadása ellen tüntetők ellen is tüntettek, de a migránsok pártját fogó ellendemonstrálók közel sem voltak annyian a városban, mint a Merkel lemondását és a menekültáradat visszafordítását szorgalmazók, akik egyébként a kancellárnak szimbolikus piros lapokat és búcsúvirágokat „osztogattak”, transzparenseiken pedig az volt olvasható, hogy „Merkelnek mennie kell!” és „A menekültek befogadásának is vannak határai!”.

"A menedéknek is van határa"
“A menedéknek is van határa”

A tömeg a berlini pályaudvarról indult el, szakaszosan, kisebb – de még így is többszázas nagyságrendű – csoportokban, a célállomásuk a Vörös Városháza volt, ami jó 3 kilométeres sétát jelentett a tüntetőknek, és persze az őket kísérő több mint 1000 rohamrendőrnek.

A pályaudvaron a rendőröktől mozdulni sem lehetett
A pályaudvaron a rendőröktől mozdulni sem lehetett

A tüntetés idején a berlini vasútállomáson tartózkodó újságírónk épp látta, amint a rendőrök beengedték azt a több száz migránspárti demonstrálót, akik egyből felrohantak a pályaudvar azon emeletére, ahol a városban közlekedő vonatokról sorra szálltak le a migránsellenes tüntetők. A migránspártiak és a migránsellenesek a pályaudvaron ugyan nem mentek egymásnak, a helyi hatóság ugyanis nagyobb számban volt jelen az állomáson, mint az ellen-tüntetők és a tüntetők összesen.

Ezen a videón a pályaudvari tüntetés kezdete látható, a migránspárti tüntetőket a rendőrök sarokba szorították:

Az AfD tagjait és a menekültellenes tüntetőket a rendőrség nem engedte be a peronokról, az ellenük hangos dobogással „A menekülteket itt szívesen látják!” kántálással és „Nácik, húzzatok haza!” transzparensekkel fellépőket pedig nem eresztették a peronokra, így a pályaudvar első emelete lényegében átjárhatatlanná vált.

Itt a belvárosi tömeg vonul, az ellentüntetőket pedig keményen rendszabályozzák a rendőrök:

Újságírónknak egy migránspárti tüntető elmondta, hogy a migránsellenes német neonácik a birodalmukat megszálló barbár hordához hasonlítják a migránsokat, pedig ők csak a hazájukat szétromboló háború elől menekülnek Németországba a jobb megélhetés reményében, amit az ország biztosítani is tud nekik. Azt ugyanakkor nem értette, hogy miért vannak a migránsokat támogató demonstrálók kevesen, hiszen a német szociáldemokrata párt, a zöldpárt, és a keresztény demokrata párt is a neonácik elleni tüntetésre buzdította a németeket.

A pályaudvart próbálják megszállni a tüntetők, a rendőrök itt is ott voltak:

A pályaudvari tüntetésen történt pár kisebb atrocitás is. A pályaudvar mindkét bejárata előtt akadtak ugyanis olyan migránspárti tüntetők, akiket már nem engedtek be a tömött vasútállomásra, ők ennek ellenére nagyon be szerettek volna jutni társaikhoz. Ahogy azonban egyikük-másikuk kitört a rendőrkordonból, a rohamrendőrök pár másodperc alatt le is kapcsolták őket, némelyikük zászlóját összetörték, majd a földön húzva vagy épp szorítófogásban sétáltatva kísérték ki őket a kordon mögé. A belvárosban viszont odáig fajultak a dolgok, hogy néhány AfD-ellenes tüntetőt arcba kellett fújni paprikasprayjel.

Az AfD egyik támogatója a városháza felé sétál
Az AfD egyik támogatója a városháza felé sétál

Az egész napos tüntetésen egyébként csak a migránsok mellett kiállókkal volt rendőrségi szempontból gond, mivel az AfD bejelentett tüntetését rendre meg akarták zavarni. Tudósítónknak egy rendőr a pályaudvaron elmondta, hogy a városban 20-30 letartóztatás már megtörtént, később azonban ez a szám 40-re nőtt.

Németországban jelenleg félmillió menekült van, de ebben az évben ezen felül még 800 ezerrel számolnak a helyi szakértők. A migránsok Szíriából, Afganisztánból és Líbiából érkeznek az országba.

 

Fotók forrása: getty, afp, reuters