Így változik meg az élet mától

Enyhítik a fájdalmat, de megkeseríthetik az életünket is

Október elsejétől számos változást tapasztalhatunk mindennapi életünkben. Több száz gyógyszer ára változik meg, tovább csökken a távhődíj. Új számon érhető el a belföldi tudakozó.

hirdetés

Az országos belföldi egyetemes tudakozót mától a 11800-as számon lehet elérni, az eddig használatos 198-as számot felhívók figyelmét hangbemondással hívják fel a változásra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a tudakozó működtetését az Invitel Távközlési Zrt. látja el.

Mától több száz gyógyszer ára is megváltozik: 396 koleszterin- és vérnyomáscsökkentő készítmény lesz olcsóbb – némelyik ára hatvan százalékkal is csökken -, ám majdnem ugyanennyi normatív támogatásban részesülő gyógyszer lesz drágább – átlagosan 3,5 százalékkal.

A kormány rezsicsökkentési intézkedéseinek újabb lépéseként október elsejétől további 3,3 százalékkal csökken a távhő ára, ugyanakkor szakemberek szerint drágulhat a kenyér. A magyarországi sütőipari cégek 2010 óta nem emelték meg listaáraikat, ráadásul az egyre drágább liszt és a gyengélkedő forint miatt ősztől akár 25-30 százalékkal is emelkedhet eme alapvető élelmiszer ára.

Bár a gázárak tekintetében az úgynevezett “elosztási forgalmi díj” mértéke az egyes szolgáltatóknál emelkedhet, ám a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal garantálja, hogy ne változzon a gáz ára, mivel az egyik díjelem növekedését egy másik díjelem csökkenésével kompenzálják.