Így védekezzünk a szúnyogok ellen!

Az elmúlt három év során a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpont kutatóinak együttműködése nyomán az országban egyedülálló szakértelemmel koordinálták a szezonális szúnyoggyérítést.

hirdetés

A vizsgálatok során május közepétől szeptember végéig heti rendszerességgel, Pécs 10 mintavételi pontján, kombinált fény- és szén-dioxid-csalogatású csapdák használatával gyűjtik a csípőszúnyogokat. A csapdázásokkal begyűjtött egyedek fajszintű meghatározása révén információt kaphatunk a pécsi csípőszúnyogok aktuális helyzetéről, valamint tér- és időbeli változásairól. Ezen információk fényében szervezik meg a szúnyoggyérítéseket.

A pécsi monitoring rendszernek köszönhetően, az országban egyedülálló módon egy új szúnyogfaj megjelenését is nyomon lehet követni az első pillanattól kezdve.

A szúnyogok elleni védekezés kulcsfontosságú eleme azonban a lakossági közreműködés is, hiszen csak a lakosság segítségével lehetséges a csípőszúnyogok városi, ház körüli tenyészőhelyeinek felszámolása. Mind a hazai őshonos szúnyogfajok, mind pedig az újonnan behurcolt egzotikus fajok egyedszáma minimálisra csökkenthető, ha a lakosság többsége megfogadja az általános tanácsokat.

Így nem csupán a csípésmentes nyugalmas nyári estéket élvezhetjük, de a kémiai gyérítések számát is minimalizálhatjuk. Ennek a helyi ökoszisztéma megóvásában fontos szerepe van, mert bár a levegőbe juttatott permetszer az emberekre és melegvérű állatokra nem jelent kockázatot, de az apró cseppekre porlasztott vegyszerrel a levegőben találkozó egyéb rovarokról (például méhekre) ez már nem mondható el.

 

Hirdetés