Így zöldül meg egy ipari betondzsungel

Az Ökográf Egyesület Pécs Vándorkönyve után újra valami nagyot alkot. Az Erasmus+ program keretein belül Pécsett élő, külföldi diákok segítségével mutatja meg azt, hogy a falu és a város miként hat egymásra.  

hirdetés

Az Erasmus+ részeként működő Európai Önkéntes Szolgálat program keretein belül három külföldi diák érkezett Pécsre, hogy belevágjon a City Village Fusion Projektbe. Applikációt, pop up képeslapokat, falusi recepteket bemutató videósorozatot, és egy film készítését is tervezik falu-város kapcsolatáról a nyolc hónap alatt. A City Village Fusion program célja, hogy megmutassa, fontos a falusi légkör jelenléte a városban, de ugyanúgy szükség van a városi kultúrára, a kreatív ötletekre és tudásra a falusi környezetben is. Elsőként a Zöld Munkahely miniprojekttel próbálják megmutatni a diákok, hogy rendkívül jót tesz, ha a szürke betondzsungelt néha “bezöldítik.”

A projektnek két helyszíne van: Pécsett a Létra, illetve az Ormánságban található Szaporcai Cifraház. Bár távol vannak egymástól, mégis szorosan együttműködve próbálják bemutatni a várost és a vidékfejlesztést, a hagyományok megőrzését, a környezetvédelmet, a kulturális sokszínűséget és az interkulturális tanulást.

– A falu sokat ad a városnak, terményeket, finomságokat, hagyományt, de a város is tudja segíteni a falvakat, hiszen itt koncentrálódik a tudás, a kreatív ipar – mondta Pataki Erika, a projekt koordinátora.

A Pécsett élő külföldi diákok a nyolc hónapos periódus alatt a falusi hagyományőrzés jegyében szabás-varrást, ruhák, ékszerek készítését, designtervezést tanulnak, terveznek egy filmet is a falu-város kapcsolatáról, de készül applikáció, és honlap is arculattervezéssel, különböző grafikai programok használatának megtanulásával.

Első lépésként a Zöld Munkahely miniprojekt indult el a Vince utcai Létrában, melynek köszönhetően az ipari környezetben levő épületkomplexum zöldülhet meg. A napokban a betondzsungelbe ültetnek a külföldi diákok fűszernövényeket úgy, hogy raklapokat alakítanak át virágos ládává.

A program további tervei között szerepel egy közösségi kert létrehozása a városban, a kemencében régi recepteket fognak “feleleveníteni”, de igazi házi tészta készítését is megtanulják majd a városi fiatalok, valamint lesznek falusi portákat megidéző pop up képeslapok is. Szeretnének továbbá egy elektronikus szakácskönyvet létrehozni online megtekinthető videósorozattal, s filmeken ormánságiak mutatnák be helyi ételspecialitásaikat.

– Nagyon fontos, hogy valódi együttműködéséről beszélünk, a helyi fiatalokat és a felnőtteket is bevonjuk a programba, ráirányítva az emberek figyelmét az értékteremtő tevékenységekre a városban és a faluban is – mondja Pataki Erika.