Ikonikus arcok a pécsi utcákról

Ismerős figurák, akikkel nap mint nap összefutunk Pécs utcáin, találkozunk velük a buszon, a belvárosban, vagy látjuk őket egy kávézó teraszán ücsörögve. Sokszor csak annyi rémlik, hogy ismerősek valahonnan. De vajon honnan és kik ők valójában? 

hirdetés

Jandó László – a Kórház téri virágárus

László olyannyira hozzátartozik Pécshez és a Kórház téri ablakpárkányhoz, hogy néhány éve még a lábnyomát is felfestették. Gépésznek tanult, sokáig a BÉV-nél dolgozott, de miután tönkrement a vállalat őstermelő lett. Azóta árulja virágait, imád beszélgetni és mindig mindenkinek előre köszön.

virágárus1

Stumpf Árpád – “Zsiráf”

Zsiráf igazi jelenség, vidám, bohókás, mindenkihez van egy-két jó szava. Szívbeteg, többször műtötték, volt a klinikai halál állapotában, sőt több hónapig kómában is. Szobrász, aktív tagja több pécsi kórusnak, ő alapította a pécsi Vivat Bachust is. Festményeiből, grafikáiból kiállításokat is rendeznek.

zsiráf1

Kiss Tibor Noé – az irodalmi diszkós

A helyi irodalmi élet meghatározó arca, a Jelenkor munkatársa, újságíró, szépíró. Két könyvet is írt. Noét rengetegen szeretik a városban, ennek egyik oka talán az, hogy nyíltan vállalja transzneműségét és időnként női ruhákban jár. Személyiségét még izgalmasabbá teszi, hogy korábban az FTC futballistája volt és máig rajong a fociért.

Kiss Tibor Noé2

Nagy Levente – “Bagolyfészek Levente”

A Ferencesek utcai antikvárius télen-nyáron rövidnadrágot hord, mert szinte mindig melege van. Állandó társa idős kutyája. Több tízezer könyvet tart, de a városi legenda szerint nagyon nehezen válik meg ezektől. Néha olyannyira, hogy végül el sem adja őket!

Nagy Levente Bagolyfészek

Leonárd Lajos – “Leonardó”

A legendás pécsi rendőr, „Leonardó” évtizedekig elválaszthatatlan volt a történelmi belvárostól. Az éles sípszó és a csattanós pofonok mindig jelezték, merre jár. Hamarosan nyolcvan éves lesz. 2010-ben róla nevezte el a város posztos rendőr programot a belvárosban.

leonardo1

Bundy János – Bundy bácsi

A most már nyugdíjas kidobó 25 évet húzott le a pécsi éjszakában. A legtöbben valószínűleg a RÁK-ban találkoztak vele, de egyetemi bulikból is ismerős lehet a mai harmincas, negyveneseknek. Kevesen tudják róla, hogy éveken keresztül dolgozott a gyermekvédelemben, de volt autószerelő és oktatási előadó is. Manapság három unokájával tölti szabadidejét.

Bundy János

Kozma János – A vak utcazenész

A pécsi városkép része. Fél Magyarországot bejárta az utcán zenélve, mégis a pécsi belvárost választotta, ugyanis ide húz a szíve. Két “rendes” szakmája is van, de a friss levegőn érzi magát a legjobban. Négy gyermekének és feleségének keresi meg a napi betevőt gitárjával.

kozmajános, utcazenész3