Illegális szemétlerakók: most Györgytelepet tisztítják meg

Képünk illusztráció

Február végén a Pécsi Ellátó Központ (PEK), a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a BIOKOM Nonprofit Kft. együttműködése révén tisztult meg Pécsbányatelep egy része. A PEK és a BIOKOM most nagyobb fába vágja a fejszéjét: Györgytelepet fogják kitakarítani.

hirdetés
Uránia Mozi

A pécsi önkormányzat mai közleménye szerint Györgytelepen lévő lakóingatlanok közvetlen környezetét jelenleg több illegális hulladéklerakó borítja. Ez, azon túl, hogy nem szép, közegészségügyi szempontból is nagyon problémás. A 25 ezer négyzetméteres területen hozzávetőlegesen 2-300 köbméter lom és háztartási hulladék, valamint 10-20 köbméter építési törmelék található. Ezek összegyűjtését és konténerbe pakolását nehezíti, hogy a sűrű cserjék miatt a szemét nem is mindenhol hozzáférhető a takarítók számára, ezért az érdemi munka megkezdése előtt még a szükséges bozótirtást is el kell végezni – áll a közleményben.

A PEK az élőmunkát biztosítja, a BIOKOM a konténeres hulladékszállításról és a hulladékkezelésről gondoskodik. A kivitelezés március 31-én kezdődött, és 10-15 dolgozó fogja 6 hétig folyamatosan végezni. Az illegális hulladéklerakó felszámolása nettó négy millió forintba kerül majd az önkormányzat tájékoztatása szerint.

Az elmúlt hetekben a BIOKOM pályázati forrásból tette rendbe a volt Zsolnay focipálya környékét és István-aknán is felszámolták az illegális szemétlerakót. Kisebb munkával a Melinda utcai garázssornál, a Tildy Zoltán utcában és az Ürögi fasornál is rendezték a környezetet a BIOKOM munkatársai, akik rövidesen a Pécs-Romonya összekötő úton kialakult illegális lerakót is megtisztítják. Ezzel valamennyi pécsi önkormányzati tulajdonú ingatlanon felszámolják az évek során keletkezett illegális hulladéklerakókat.

A közlemény idézi Sík László Lajost, a Kommunális Bizottság elnökét:

“Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy a városképet romboló illegális hulladéklerakókat felszámoljuk. Mivel ezek a lerakatok általában lakóingatlanok közvetlen környezetében alakultak ki, ezért nemcsak városképi, hanem közegészségügyi szempontból is fontos a felszámolásuk. Arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy megelőzzük az újabb lerakók kialakulását, és ezzel szebbé és élhetőbbé tegyük a várost.”