Nagy Időjárásjelentés őszre

Utánajártunk, mit mondanak a hosszú távú előrejelzések, hiszen már csak bízni lehet abban, hogy a hűvös nyár után végre valami pozitív meglepetést is tartogat számunkra az ősz. Magánmeteorológust kérdeztünk, s hét nemzetközi intézet adatait is elemeztük. 

hirdetés

Korábban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb nyarat jelzett előre Dávid Mihály nyíregyházi mérnök, s nem is igen kellett csalatkoznunk a még tavasszal elmondott prognózisában. A nyírségi szobatudós egyébként több mint negyven esztendeje saját módszereivel egy évre szokta előre megírni a szerinte tutit. Most őszre azt mondja, csak egy árnyalatnyit lesz hűvösebb az idő az átlagosnál, de legalább egyenletes lesz a hőmérséklet.

Az időkép szerint így indul az ősz
Az Időkép szerint így indul az ősz

– Nem lesznek komolyabb kiugrások, egy kellemes őszben bízhatunk. A talaj menti fagyokra is csak október második felében kell felkészülnünk; ezzel együtt esténként csípős hidegek lesznek már szeptember első felét kivéve. Abban a két hétben ugyanis kellemes időben bízhatunk – nyilatkozta lapunknak a szobatudós.

Bár Dávid jelzéseiben sokan hisznek, mi azért megnéztük hét nemzetközi meteorológiai intézet és a hazai szolgálat kilátásait is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tíz napos előrejelzése szerint szeptember első napjában egy front vonul át hazánk felett, de utána tartós jó idő várható, csapadék alig lesz a hétvégéig.

A távolabbi kilátásokat jelző hét nemzetközi intézet az esotanc.hu honlap szerint azt jelzi, hogy az idei ősz igen enyhének, az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a Kárpát-medencében.

A nagy nemzetközi előrejelzők így látják az esotanc.hu szerint
A nagy nemzetközi előrejelzők így látják az esotanc.hu szerint

A csapadékból azonban – ahogy a nyáron – ősszel sem lesz hiány a prognózisok szerint. A modellszámítások többsége átlagosnak megfelelő csapadékot vár az ősz folyamán, de a legmegbízhatóbb modellek, így például a NASA előrejelzése is az átlagosnál csapadékosabb őszt jelez előre. Ezt a forgatókönyvet támogatja a szintén amerikai NOAA és más olasz modellszámítások is.

Természetesen ezeknek a hosszútávú előrejelzéseknek a beválási esélye is lényegesen elmarad a néhány napra szóló időjárás jelentésekhez képest, de az esetleges tendenciákat, jól jelzik, különösen akkor, ha a különböző intézetek előrejelzései összhangban vannak. Jelen esetben például a legtöbb intézet az átlagosnál melegebb őszt vár.