Ilyen vásárcsarnokot álmodtak meg

Csütörtökön tartották az új pécsi vásárcsarnok megvalósítására kiírt tervpályázat eredményhirdetését a Kodály Központban. A beérkezett húsz pályamű közül négyet díjazott a szakmai zsűri, bár végső győztest nem hirdettek. Az elképzelések szerint legkésőbb 2018 tavaszára elkészülhet az új, minden igényt kielégítő vásárcsarnok.

hirdetés

Húsz pályamű érkezett az új pécsi vásárcsarnok megvalósítására kiírt tenderen. A pályázat eredményhirdetésén Páva Zsolt polgármester méltatta a zsűri által értékelt terveket.

– Az új vásárcsarnok megépítése következő ötéves ciklus egyik legfontosabb beruházása, nemcsak azért, mert olyan közösségi térről van szó, amely nagyon sok embert érint, sok ember kommunikációs helyszíne, hanem azért is, mert olyan helyen, területen épül meg, ami önmagában is egy nagyobb összefüggést jelent a város egésze szempontjából. Hiszen nem mindegy, hogy a belváros meghatározó, déli részén miként alakul a közlekedés, hogyan rendeződnek a gyalogos forgalom viszonyai, miként alakul a parkolás. Emellett természetesen tekintettel kell lennünk a közelben megépülő intermodális csomópontra is – fogalmazott a városvezető.

Páva Zsolt hozzátette, hogy bár mind esztétikai, mind a funkcionalitást tekintve progresszív pályázatok érkeztek, nem hirdettek győztest. Voltak ugyanis olyan problémák, amelyekre egyik pályamű sem kínált megfelelő megoldást.

– Az egyik legfontosabb szempont, a REL-funkció nem csigázta fel a pályázókat, talán amiatt, mert nem voltak tisztában a fogalommal. A rövid ellátási lánc lényege, hogy helyben termelt élelmiszereknek kell közeli piacot találni és megtalálni megfelelő funkcióját az új vásárcsarnokban.

Csaba Ders, Pécs főépítésze szerint azért is különösen fontos volt ez a tervpályázat, mert több releváns szempontot kellett figyelembe venni.

– Egyrészt lényeges, hogy miként helyezhető el a vásárcsarnok ezen a tömbön belül s hogyan oldható meg a tömb zavartalan működése. Itt magának a vásárcsarnoknak a beruházása a lényeges. Másrészt az is cél volt, hogy lássuk, milyen fejlesztési potenciálok lehetnek az érintett területen. A harmadik szempont, hogy ha elkezd a tömb működni és új életet sikerül lehelni a területre, akkor felmerül a belvárossal való kapcsolat kérdése is. Itt az az alapvető kérdés, hogy milyen módon lehetne összekapcsolni ezt a területet a belvárossal.

A jelenlegi elképzelések szerint 2016 második harmadévére elkészülhetnek a kivitelezési tervek, amelyet a közbeszerzési szakasz követhet, így legkésőbb 2016 végé, 2017 elején elkezdődhetnek a munkálatok, s 2018 elejére elkészülhet a mintegy 3,5-4 milliárd forintba kerülő beruházás.

A díjazott pályázatok:

11./ SZ. PÁLYAMŰ (CSATAI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT.) – II. DÍJ

CSATAI ÉPÍTÉSZ IRODA1

csatai2

csatai3

csatai4

16./ SZ. PÁLYAMŰ (GETTOPLAN BT.) – II. DÍJ

gettoplan gettoplan2 gettoplan3 gettoplan4

18./ SZ. PÁLYAMŰ (A+TERVEZŐ KFT.) – II.DÍJ

aplusz kft aplusz kft2 aplusz kft3 aplusz4kft

7./ SZ. PÁLYAMŰ (TÉRPROFIL KFT.) – III. DÍJ

térprofilkft

térprofilkft1

térprofilkft2

térprofilkf3t

A második helyezettek négymillió forintot kaptak, míg a harmadik díjazott munkáját hárommillió forinttal ismerték el.

Kiemelt megvétel:
4./ sz. pályamű (tervező: SAGRA Építész Kft.)
6./ sz. pályamű (tervező: Hutter Ákos, Bede István, Veres Gábor)
A pályaművek díjazása pályaművenként nettó 1 500 000 forint.
Megvétel:
8./ sz. pályamű (tervező: M Mérnöki Iroda Kft.),
10./ sz. pályamű (tervező: Aspectus Architect Zrt.)
13./ sz. pályamű (tervező: APM Consulting Kft.).
A pályaművek díjazása pályaművenként nettó 800 000 forint.